10.10.2016

УР до перевірки: звіримо дати

Один наш читач, якого податківці завчасно повідомили про заплановану перевірку, наважився зволікати з поданням уточнюючого розрахунку (УР) до останнього дня перед її початком. І, як на зло, виявилось, що квитанція № 2 про прийняття цього УР датована наступним днем, тобто вже першим днем перевірки. Як наслідок, контролери «не визнали» такий УР і не провели його за особовим рахунком. Давайте обговоримо аргументи, щоб переконати їх у зворотному.

Перш за все процитуємо відповідну заборонну норму ПКУ, а саме п. 50.2:

«Платник податків під час проведення документальних планових та позапланових перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом»

Таким чином, важливо щоб дата подання УР не припала на період проведення документальної перевірки. Але це звучить занадто узагальнено — «на період», адже як у поставленому запитанні, так і в житті проблема зазвичай виникає якраз на самому початку періоду проведення перевірки. Отже, обговорювати є сенс тільки факт дотримання значно конкретнішої умови: дата подання УР має передувати даті початку перевірки, визначеній у наказі на її проведення.

І щоб не повертатися до всього періоду перевірки, зауважимо: якщо після початку документальної перевірки фіскали видають наказ про перенесення її строків, то заборонений строк для подання УР (згідно з первинним наказом на її проведення) не відсувається (135.02 БЗ). І ще: там же — в 135.02 БЗ підтверджується і так зрозуміле, мовляв, навіть після отримання платником, який перевіряється, копії наказу і аж до дати початку проведення документальної перевірки, зазначеної в копії наказу, платник має право подавати УР.

Ну що ж, давайте не мусолитимемо слово «до», а просто визнаємо, що

у день початку документальної перевірки, зазначений у наказі на її проведення, подавати УР уже не можна

Це — «остаточний діагноз»…

«Без нашого Гриця вода не освятиться…»

Не станемо переказувати тут знайому вам процедуру подання електронної звітності податківцям. Тільки скажемо, що ситуація з поданням УР (у тому числі і в передперевірочний період) абсолютно очевидна, якщо вона «штатна». Тобто, якщо згідно з п. 4 розд. III Інструкції № 233*:

* Інструкція з підготовки та подання документів у електронному вигляді, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233.

(1) ви надіслали УР до 16:00 робочого дня;

(2) отримали повідомлення, а тим більше квитанцію № 1 про отримання УР на центральному рівні ДФСУ, а потім — не більше ніж протягом двох годин — увага! — цього самого дня

(3) отримали квитанцію № 2 про прийняття вашого УР на районному рівні — запитань немає і бути не може!

Нехай навіть це був день, що безпосередньо передує дню початку документальної перевірки. Уточнимо: тут ми маємо на увазі ті дату/час, що зазначені у квитанціях як «доставлено».

При штатному розвитку подій можна було б обмежитися банальним твердженням, мовляв, УР подана до дня початку перевірки, тобто «ноу проблемс».

Але недаремно ж податківці вставили до зазначеного розд. III Інструкції № 233 єзуїтський п. 2:

«При відправленні електронних документів платник податків самостійно визначає кінцевий термін їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДПС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв’язку або ненадходження першої квитанції)»

Додамо: і відмови шлюзу або сервера ДФСУ… ☹ Це як у ПДР зі швидкістю, дистанцією та інтервалом: водій зобов’язаний обирати їх безпечну величину, і якщо щось станеться — винним буде він сам… Зайве говорити, що ситуації, яка розглядається, безпечніше було не тягнути до останнього дня. Але є як є.

«Хто не встиг — той запізнився…»

Зауважимо, що в давньому листі ДПАУ від 30.07.2010 р. № 5187/Н/28-8015 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 77, с. 17), присвяченому проблемним питанням електронної звітності, податківці фактично уникли прямої відповіді на запитання (№ 7) щодо того, яку дату вважати датою саме подання звіту. А це вкрай важливо, особливо в ситуації, коли є розрив у часі, через який два різні моменти можуть припасти на дві різні дати. Мається на увазі розрив між «подавати», «подається» з п. 50.2 і п. 49.1 ПКУ або «надана» з абзацу другого п. 49.9 ПКУ — з одного боку і, скажімо, «прийнятою» з того самого абзацу другого п. 49.9 ПКУ — з іншого боку. Поглиблює проблему «асорті» із слів: в першому випадку — «одержання» (див. абзац четвертий п. 1 розд. I розд. III Інструкції № 233), а у другому — «отримана» (див. п. 3 розд. III Інструкції № 233). І нарешті — «надання» з п.п. 7.7 розд. III Інструкції № 233…

Це все до того, що «отриманий УР», а тим більше «поданий УР» — напевно зовсім не означає «прийнятий УР».

Не станемо морочити голову семантичними дослідженнями, а просто процитуємо зазначений п.п. 7.7 розд. III Інструкції № 233, що допоможе вам у спірній «граничній» ситуації, що склалася, відбитися від податківців:

«датою та часом надання податкового документа в електронному вигляді до органів ДПС є дата та час, зафіксовані у першій квитанції»

Уточнимо: ті дата/час, що позначені у квитанції № 1 як дата і час доставки УР на центральний рівень ДФСУ. Але…

Але якби потім ви отримали квитанцію № 2 з відмовою у прийнятті УР — увага! — із зазначенням конкретної норми ст. 48, 49 ПКУ, що була вами порушена в тому УР, — тоді другої спроби у вас не було б… ☹ Тому що подати виправлений УР «до дати початку документальної перевірки» уже було б неможливо.

Насамкінець зауважимо, що навіть якби квитанція № 1 вказувала на доставку УР на центральний рівень ДФСУ не в попередній, а в день початку перевірки — і тоді не все було б втрачено. Адже в аналогічній ситуації — що стосується надсилання платником УР у паперовій формі поштою в останній день перед початком його перевірки (а у відповідній «підзаконці» відповідальність за завчасне надсилання паперової звітності теж покладається на платника) — ВАСУ (див. ухвалу від 14.09.2015 р. № К/800/31424/14**) став на бік останнього, тобто зобов’язав податківців прийняти та врахувати УР, відісланий в останній перед початком перевірки день! У вашому випадку суд теж може взяти до уваги електронну інформацію про дату надсилання вашого УР. Як бачите, «продавити» такий УР через суд таки реально.

** http://reyestr.court.gov.ua/Review/51553843