10.10.2016

Як виправити «несумову» помилку у додатку Д1 до декларації з ПДВ?

У розрахунку коригування (РК), отриманому від постачальника, відкориговані показники податкової накладної (ПН), датованої 14.06.2016 р. Розшифровуючи цей РК у додатку Д1 до ПДВ-декларації, ми помилилися в періоді, до якого належить ПН, що коригується: замість «06.2016» показали «07.2016». При цьому в самій декларації вийшло від’ємне значення (ВЗ). Як виправити цю помилку? І чи потрібно тепер в уточнюючому розрахунку заповнювати ряд. 19.1?

Такі помилки виправляти досить легко, оскільки вони не впливають на числові показники декларації з ПДВ. А отже, величина вашого ВЗ не зміниться.

Судячи з усього, ви знаєте, що виправлення помилок у раніше поданій ПДВ-декларації здійснюється через подання уточнюючого розрахунку (УР). І якщо ви виправляєте додаток Д1 (наприклад, зазначили в ньому неправильний ІПН покупця/постачальника; помилилися в періоді складання ПН; записали операцію не за тим рядком), необхідно подати УР. Навіть у тому випадку, якщо ці виправлення не вплинуть на показники рядків самої ПДВ-декларації.

Виправити помилку можна простим способом коригування (БЗ 101.20). Але візьміть до уваги, що в загальному випадку можливі два варіанти.

1. Якщо сума коригування податкового зобов’язання і податкового кредиту в ряд. I отриманого вами РК була позитивною, то в додатку Д1:

— повторюєте помилковий запис з неправильним періодом складання ПН, при цьому числові показники зазначаєте зі знаком «-» (тобто сторнуєте);

— наводите повністю (у тому числі вартісні показники) правильний запис;

— підсумковий рядок «Усього за звітний період, у тому числі:» не заповнюєте.

2. Якщо ж отриманий вами РК було складено «на зменшення» (наприклад, за фактом перегляду ціни в бік зменшення або повернення товару тощо — п.п. 192.1.1 ПКУ), то сторнувати неправильний запис ви повинні так:

повторюєте помилковий запис, але цього разу сумові показники зазначаєте зі знаком «+» (тобто сторнуєте «мінусовий» РК);

показуєте повністю (у тому числі сумові показники) правильний запис;

— підсумковий рядок «Усього за звітний період, у тому числі:» і цього разу не заповнюєте.

Як вам слід було б заповнити додаток Д1 до УР для варіанта 2, покажемо на рисунку.

УР заповнюєте таким чином:

— до графи 4 переносите всі дані декларації з ПДВ, що виправляється;

— у графі 5 дублюєте числові показники з графи 4 (вони у вас не змінюються);

— графу 6 не заповнюєте.

Тепер перейдемо до другої частини вашого запитання.

Коли заповнюється рядок 19.1? Податківці у своїй консультації (БЗ 101.20) зазначили: якщо значення ряд. 19 при заповненні УР змінилося, то у службовому полі ряд. 19.1 зазначається сума, визначена на момент подання УР.

Ми вважаємо, що вам слід

внести свіжі дані до рядка 19.1, навіть у тому разі, якщо заявлене ВЗ за рядком 19 в УР не змінилося

До такого висновку нас підштовхує назва ряд. 19.1 в УР, точніше, те, що вона заповнюється «на момент подання уточнюючого розрахунку».

Судячи із запитання, ви не заявляли бюджетне відшкодування (БВ). Тому навіть якщо у службовому полі 19.1 УР буде наведено нове значення, то на підсумковий рядок 21 це ніяк не вплине, і ВЗ залишиться тим самим. І додаток Д2 до ряд. 21 УР подавати не потрібно, якщо не було сумових змін. Санкцій і пені також не буде, адже виправлення помилки не призвело до недоплати до бюджету.

Складніша ситуація, якщо було заявлено БВ. Тоді через новий ліміт порушується розстановка сил між БВ і ВЗ. Як діяти в такому разі, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 28, с. 23.