24.10.2016

Як визначати курсові різниці на дату балансу?

На яку дату визначати курсові різниці: щомісячно чи поквартально?

Курсові різниці (КР) обов’язково перераховують поквартально, а мікропідприємства — раз на рік. Можливий і щомісячний перерахунок, якщо підприємство прийняло рішення складати баланс щомісяця. Дивіться, чому так.

Підприємства складають баланс на кінець останнього дня звітного періоду ( п. 1 розд. II НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). Проміжна фінансова звітність може бути місячною або квартальною. Складання щомісячної фінансової звітності — справа суто добровільна. А ось квартальну та річну фінансову звітність підприємства зобов’язані складати ( ч. 1 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність у Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). За винятком мікропідприємств* — вони складають тільки річну фінансову звітність (див. п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419).

* Річний дохід — не більше 2 млн євро за середньорічним курсом НБУ і середня чисельність працівників за календарний рік — не більше 10 осіб ( ч. 3 ст. 55 ГКУ).

Офіційний порядок визначення КР такий: їх визначають за монетарними статтями в іноземній валюті на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (якщо ви так прописали в обліковій політиці) ( п. 8 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»).

Судячи з усього, вас цікавить саме перший варіант (на дату балансу).

У такому разі ви можете перераховувати КР на дату балансу:

— щомісячно, якщо самі прийняли рішення складати звітність щомісячно (прописали в обліковій політиці або наказі);

— щокварталу — в обов’язковому порядку.