№85

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2016/№ 85 Інші номери журналу ›
  • Як фіскально «пеняти», у тому числі «на себе» (ДФСУ про розрахунок пені) За матеріалами категорії 138.02 БЗ*
  • Добровільна ПДВ-реєстрація: ДФСУ «шикує» місцевих фіскалів Лист ДФСУ від 12.09.2016 р. № 30350/7/99-99-08-01-01-17
  • Зведена ПН для «касовика»? Податківці кажуть: табу За матеріалами категорії 101.17 Бази знань*
  • Насіння власновирощене — олія в спецрежимі Лист ДФСУ від 13.09.2016 р. № 19851/6/99-99-15-03-02-15
  • Повертаємо переплати з бюджету Як же я тепер відрізню твої гроші від моїх? Якщо я стану повертати тобі твої монети, раптом між ними трапляться і мої! А своїх грошей я не маю наміру віддавати нікому! (Із м/ф «Золота антилопа») Це, звичайно, приємна процедура, коли повертаєш собі своє. Але щоб приємність цього процессу не затьмарили розхитані у суперечках з податківцями нерви — пропонуємо вам цю статтю!
  • Розробка нової продукції: як обліковувати витрати Покупець нині пішов розбалуваний і все частіше потребує чогось новенького. Виробникам же нічого іншого не залишається, як у гонитві за попитом задовольняти наше бажання новизни. Для цього підприємства в міру можливості вкладають кошти в освоєння нових технологій, розширення виробництва та випуск нових видів продукції. Ураховуючи постійний інтерес наших читачів до цієї теми, давайте розберемося, які витрати несуть підприємства для виробництва чергової новинки і, головне, як облікувати такі витрати в бухгалтерському та податковому обліку підприємства.
  • Випуск дослідних зразків продукції: відображаємо в обліку Із попередньої статті (див. с. 20) ви вже знаєте, як відображають витрати на дослідження та розробку нового виду продукції. Наступний етап, який передує серійному або масовому випуску новинки, — виробництво дослідних (експериментальних) зразків. Як облікувати витрати такого етапу, розповімо в цій статті.
  • «Натуральні» дарунки працівникам: чи можна за рахунок прибутку? Підприємство безоплатно видало працівникам талони на паливо. Чи можна списати їх вартість за рахунок нерозподіленого прибутку, щоб не зменшувати об’єкт оподаткування? Які податкові наслідки такої роздачі? Такі запитання озвучив один із наших читачів. Відповіді — у цій статті.
  • Облік придбання права на оренду Підприємство за договором придбало в юрособи право на оренду нежитлових приміщень. Сам же договір оренди нежитлових приміщень уклали окремо строком на 2 роки і 11 місяців і маємо перевагу в його продовженні. Нас цікавить облік першого договору — придбання права на оренду нежитлових приміщень. Його особливість у тому, що, отримавши право на оренду, оплату за цим договором ми повинні здійснити декількома платежами (щомісячно), з урахуванням індексації. Як такі платежі за договором права на оренду відобразити в обліку? Досить нестандартне запитання. Тим цікавіше буде вам дізнатися відповідь на нього.
  • Експорт на користь третьої особи: як зняти операцію з валютного контролю До нас звернувся читач із таким запитанням. Спочатку в експортному контракті отримувачем товарів і платником було підприємство, зареєстроване в Німеччині. Але за його розпорядженням вантаж пішов іншому суб’єкту і до іншої країни. Тобто вантажоотримувачем у митній декларації (МД) зазначений резидент Болгарії, який не є стороною в контракті. Читача цікавить, чи зніме банк з контролю таку експортну операцію, коли надійде оплата від резидента Німеччини?
  • Пасажир повернув квиток: буде ПДВ чи ні? У підприємства-перевізника виникло таке запитання. За годину до міжнародного рейсу пасажир здав автобусний квиток (обкладався ПДВ за ставкою 0 %). У свою чергу, підприємство повернуло пасажиру тільки частину (80 %) вартості квитка. Тепер от замислилися, чи оподатковувати різницю? Чи потрібно, скажімо, нараховувати на неї 20 % ПДВ, оскільки таку суму пасажиру ми не повертаємо?
  • «Від мінбази я пішов…»: ПДВ-«колобок» у «ретро-знижках» Уявімо таку ситуацію. Підприємство роздрібної торгівлі продає товари, придбані у постачальника. Останній запропонував, щоб підприємство знизило роздрібну ціну, тоді він зменшить закупівельну ціну. Причому постачальник надаватиме знижку за фактом продажу товару кінцевим споживачам, а оформлюватиме це актом на кінець місяця. Товари ще не оплачені, тому підприємство заплатить за товар постачальнику вже з урахуванням знижки. Виникає запитання: яка вартість буде вважатися ціною придбання для підприємства — з урахуванням знижки чи без неї?
  • Ліквідація кредитора та дебіторська заборгованість Будь-яка госпдіяльність пов’язана з ризиками. Інколи все закінчується не зовсім весело, і засновники приймають рішення ліквідувати товариство. Процедура ця часто довготривала і викликає чимало запитань. Наприклад, підприємство відвантажило товар (надало послугу) з відстроченням платежу, а граничний строк оплати настане після ліквідації. Як діяти? Чи можна вимагати в такому разі від боржника дострокового виконання своїх зобов’язань? Про це й поговоримо у статті.
  • Нараховуємо пеню: алгоритм від ДФСУ* Який алгоритм нарахування пені при погашенні податкового боргу та у разі виявлення заниження податкових зобов’язань?
  • Як визначати курсові різниці на дату балансу? На яку дату визначати курсові різниці: щомісячно чи поквартально?
  • Обслуговуємо офіс: складаємо ПН на передоплату Ми надаємо послуги з обслуговування офісу. Одиниця виміру таких послуг — кв. метри, ціну встановлено за місяць. Завжди отримували за послуги повну передоплату і проблем зі складанням податкової накладної не було. Проте за цей місяць отримали тільки частину оплати. Як скласти податкову накладну, якщо обслуговувана площа щомісяця не змінюється? Чи можна оформити як надання послуги за частину місяця?
  • «Прибуткову» декларацію за 3 квартали — за новою формою ДФСУ у листі від 11.10.2016 р. № 33190/7/99-99-15-02-01-17 розповіла про зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, що внесені наказом Мінфіну від 08.07.2016 р. № 585.
  • Офіційний курс гривні — за новою методологією Правління НБУ постановою від 13.10.2016 р. № 391 змінило підходи до встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют.
  • «Алкозвіти» подаємо й надалі ДФСУ запитали про доцільність подання звітів за ф. № 1-РА та ф. № 1-РТ з огляду на рішення Державної регуляторної служби від 04.07.2016 р. № 8 про зупинення наказу Мінфіну від 11.02.2016 р. № 49 в частині затвердження форм цих звітів та порядку їх заповнення (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 60, с. 3).
  • Звіт «неприбутківців»: поради від ДФСУ ДФСУ у листі від 17.10.2016 р. № 33649/7/99-99-15-02-01-17 нагадує, що 2 серпня 2016 року набрав чинності наказ Мінфіну від 17.06.2016 р. № 553, яким затверджено нову форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі