27.10.2016

Код пільги в податковій накладній при експорті

Чи потрібно при експорті товару зазначати код пільги у графі 9 податкової накладної?

У загальному випадку при експорті товарів код пільги в податковій накладній не зазначається, за винятком деяких операцій. Проте для однозначної відповіді на запитання важливо перш за все визначити: належить ця експортна операція до оподатковуваних чи звільнених від ПДВ операцій.

Річ у тім, що у графі 9 табличної частини податкової накладної необхідно зазначати код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідником пільг* (а за відсутності в Довіднику коду проставляється умовний код ПДВ-пільги «99999999»), але тільки в разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених (!) від обкладення ПДВ ( п.п. 7 п. 16 Порядку № 1307). Перелік операцій, що підлягають звільненню, міститься у ст. 197 ПКУ.

* Нагадаємо, що станом на 01.10.2016 р. затверджені та доведені листами ДФСУ від 01.10.2016 р. Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, № 80/1 і Довідник інших податкових пільг № 80/2.

У свою чергу, операції з вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту, хоча і вважаються пільговими операціями та відображаються у Звіті про суми податкових пільг (у Довіднику пільг зазначаються під кодами: 14060394 — 14060400), проте обкладаються ПДВ, але за нульовою ставкою ( п. «а» п.п. 195.1.1 ПКУ). Також нульова ставка ПДВ застосовується до операцій з експорту товарів, що звільнені від оподаткування відповідно до положення розд. V ПКУ, зокрема згідно зі ст. 197 ПКУ ( п. 195.2 ПКУ).

Тобто в загальному випадку експорт товару не належить до операцій, звільнених від ПДВ, а обкладається ПДВ, але за зниженою ставкою (0 %). Тому за такими операціями у графі 9 податкової накладної зазначати код пільги не потрібно.

Проте в деяких експортних операціях нульова ставка не застосовується. Зокрема, звільнені від обкладення ПДВ:

— операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту, крім операцій з вивезення відповідно до п. 5 частини першої ст. 86 Митного кодексу, що оподатковуються за ставкою 0 % (п. 206.5 ПКУ, код 14060489);

— операції з вивезення культурних цінностей в митному режимі експорту ( п. 210.7 ПКУ, код 14060473);

— до 1 січня 2017 року операції з вивезення в митному режимі експорту відходів і брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури і відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД (код 14060470). Переліки таких відходів і брухту чорних і кольорових металів затверджуються Кабінетом Міністрів України ( п. 23 підрозд. 2 разд. ХХ ПКУ).

Ось за такими операціями у графі 9 податкової накладної потрібно зазначати код пільги. Зверніть увагу: у податковій накладній, складеній на звільнені від ПДВ операції, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» у верхній лівій частині робиться позначка «Без ПДВ», а рядки II — VIII розділу А залишаються не заповненими. При цьому у графі 8 розділу Б зазначається код ставки «903». Зауважте: для експорту товару (0 % ПДВ) — код ставки «901». Ще одна відмінність у виписці податкових накладних: якщо податкова накладна не видається покупцю, в полі «Тип причини» зазначаємо при експорті товару — «07», а при постачанні неоподатковуваних операцій — «09». Також нагадаємо: на оподатковувані та звільнені операції складаються окремі податкові накладні ( п. 201.5 ПКУ і п. 17 Порядку № 1307). В одній податковій накладній такі операції не відображаються.

Таким чином, у загальному випадку експорт товарів не є звільненою від ПДВ операцією, а обкладається ПДВ за зниженою ставкою 0 %. Тому у графі 9 податкової накладної код пільги не заповнюємо. А ось у податковій накладній, виписаній на операції з експорту товарів, постачання яких звільнене від ПДВ, код пільги зазначаємо за умови, що до них не застосовується нульова ставка.