05.09.2016

Розбіжність у вазі металобрухту при його реалізації

У процесі виробничої діяльності підприємства утворився металобрухт, що був оприбуткований в обліку. Його вага становила 6,1 т. При реалізації цього металобрухту спецпідприємству ми отримали акт приймання, згідно з яким оплаті підлягав металобрухт вагою 5,9 т (за мінусом 3 % засміченості). Куди подіти різницю? Як правильно відобразити таку операцію в обліку? Ось така головоломка надійшла на «гарячу лінію» від нашого читача. Давайте вирішимо її, але так, щоб не зламати нікому голову.

Описана в запитанні ситуація пов’язана з виникненням різниці у вазі металобрухту під час його реалізації спеціалізованому підприємству. Така різниця виникає завжди, її не варто лякатися. А причина її появи криється в особливостях приймання металобрухту спеціалізованими підприємствами. Розберемося з цим детальніше.

Спочатку пригадаємо особливості операцій з металобрухтом. На сьогодні основним нормативним документом, що регулює порядок здійснення таких операцій, є Закон України «Про металобрухт» від 05.05.99 р. № 619-XIV (далі — Закон про металобрухт). Відповідно до термінології цього Закону (див. ст. 1) операції з металобрухтом — це заготівля (збір, зберігання, купівля і реалізація), переробка, металургійна переробка брухту чорних і кольорових металів. Такі операції здійснюються тільки спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами (ст. 4 Закону про металобрухт).

Металобрухт поділено на дві групи: промисловий та побутовий. До промислового металобрухту належать, зокрема:

— непридатні для прямого використання у промисловості та інших галузях економіки вироби або частини цих виробів, що включають чорні або кольорові метали або їх сплави, що за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність у результаті фізичного або морального зносу;

— вироби з металу, що мають непоправний брак;

— залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

Оскільки, виходячи із запитання, промисловий металобрухт, що утворився у вас на підприємстві, передбачається для продажу спеціалізованому підприємству, в обліку він оцінюється за справедливою вартістю, тобто за чистою ціною реалізації (передбачуваною ціною продажу) ( п. 2.13 Методичних рекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2).

Як правило, при цьому орієнтуються на ціни, установлені пунктами прийому брухту кольорових і чорних металів у регіоні, використовують інформацію з інтернет-джерел. Якщо говорити про промпідприємства, то в них усе ще простіше. Вони погоджують ціну реалізації металобрухту в договорі із спецпідприємством. Такий договір, у загальному випадку, укладається на кожен рік. Адже якщо цього не зробити, вони потім просто «потонуть» у купі металобрухту. ☺ Перегляд вартості реалізації брухту затверджується окремою додатковою угодою до основного договору постачання.

Важливо! Результат такої оцінки, а також кількість (вага в кг) металобрухту, що утворився, підприємство фіксує у відповідному первинному документі. При цьому

ви повинні зазначити повну вагу металобрухту, тобто масу брутто («грязна» вага)

У свою чергу, порядок прийняття, зберігання та методи випробувань металобрухту чорних і кольорових металів спеціалізованими підприємствами установлюються відповідно до стандартів (ст. 4 Закону про металобрухт).

Таким стандартами є:

ДСТУ 3211:2009 / ГОСТ 1639:2009 «Брухт і відходи кольорових металів і сплавів. Загальні технічні умови», затверджений наказом Держспоживстандарту від 05.10.2009 р. № 357 (далі — ДСТУ 3211:2009);

ДСТУ 4121-2002 «Метали чорні вторинні. Загальні технічні умови», затверджений наказом Держстандарту від 30.09.2002 р. № 516 (далі — ДСТУ 4121-2002).

Дотримуючись вимог цих стандартів,

приймання металобрухту спеціалізованим підприємством здійснюється за масою нетто, тобто так званої ваги «чистого» металобрухту

При цьому маса нетто металу (сплаву) у брухті та відходах кольорового і чорного металів розраховується як різниця між масою брутто і масою транспортного засобу або тари, з урахуванням відсотка засміченості (п. 7.5 ДСТУ 4121-2002 і п. 14.3 ДСТУ 3211:2009).

Такий відсоток засміченості залежить від виду металобрухту, його характеристик, інших показників якості і визначається спеціалізованим підприємством під час приймання.

Спеціалізоване підприємство приймання промислового металобрухту оформляє актом приймання із зазначенням найменування юридичної особи, кількості та джерела походження металобрухту (ст. 4 Закону про металобрухт). Крім того, в акті приймання металобрухту зазначається вага «засміченого» (брутто) і «чистого» (нетто) металобрухту, що реалізовується. При цьому оплаті підлягає саме «чиста» вага (нетто) брухту.

Отже, фактично металобрухт передається в повному обсязі вагою 6,1 тонни, а різниця виникає тільки між вагою нетто і брутто однієї й тієї самої кількості металобрухту, що в обліку підприємства ніяк не відображається. Ось вам і вся нехитра головоломка! ☺Так, у нашій ситуації підприємство передає спеціалізованій організації раніше оприбуткований металобрухт вагою 6,1 т (брутто). Спеціалізоване підприємство, у свою чергу, за вирахуванням 3 % засміченості металобрухту визначає його «чисту» вагу (нетто), що становить 5,9 т (6,1 т — 3 %). Відповідно, підлягає оплаті маса нетто 5,9 т, але фактично передача металобрухту відбулася вагою 6,1 т, що фіксується в акті приймання.

Оформлення документів, що засвідчують придбання права власності на металобрухт, і актів приймання металобрухту є обов’язковим. Ці документи мають перебувати у власника металобрухту і зберігатися протягом одного року (ст. 4 Закону про металобрухт).

У бухгалтерському обліку такі операції відображаємо таким чином:

Облік реалізації металобрухту спеціалізованому підприємству

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Кількість,

кг

Сума,

грн.

1

Оприбутковано металобрухт, що утворився у процесі виробничої діяльності, за чистою ціною реалізації, що дорівнює 2000 грн./т (6,1 х 2000)

209

23

6,1

12200

2

Здано металобрухт спеціалізованому підприємству за ціною за 1 т нетто 2000 грн. (5,9 х 2000)

377

712*

6,1

11800

* Згідно з п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово до 01.01.2017 р. операції з постачання брухту чорних і кольорових металів за переліком, затвердженим постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15, звільнені від обкладення ПДВ.

3

Списано собівартість реалізованого металобрухту

943

209

6,1

12200

4

Надійшла оплата за металобрухт

311

377

11800

5

Закрито фінансові результати:

Списано дохід від реалізації металобрухту

712

791

11800

Списано собівартість реалізованого металобрухту

791

943

12200