26.09.2016

Не вигадка, а билиця: трудові відносини з вихідного дня

Вихідні дні теж зараховуються до строку життя. (Еміль Кроткий)
Навіщо комусь оформлятися на роботу у вихідний, святковий чи неробочий день? Можливо, це виробнича необхідність, а можливо — намір отримати додатковий місяць у розрахунок відпускних (якщо йдеться про перший календарний день місяця). Чи якщо якийсь цінний для підприємства кадр хоче, щоб його прийняли на роботу саме у вихідний для нього день... Ну як тут відмовиш?! Причин може бути багато. Давайте ж з’ясуємо, чи можна оформити трудові відносини з працівником з вихідного дня.

Який документ регулює усі трудові відносини? Ви праві — Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП). І якщо йдеться про прийняття на роботу, краще почати з визначення трудового договору, наведеного в ст. 21 цього Кодексу.

Трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем. Умови та форму (письмова чи усна) трудового договору сторони встановлюють самостійно ще на етапі узгодження його положень. Тоді ж вони визначають дату, з якої працівник буде прийнятий на роботу.

Головне тут — «дійти до спільного знаменника» (тобто домовитися) і не понаписувати у трудовому договорі умов, що погіршують становище працівника порівняно з чинним законодавством. Інакше такі умови вважатимуться недійсними (див. ст. 9 КЗпП).

Що наше законодавство говорить про день, з якого можна оформити з працівником трудові відносини?

Бажаєте оформитися з вихідного дня?

Які дні розуміють під законними вихідними? Ті, в які працівник підприємства не працює відповідно до графіку роботи підприємства (чи графіку змінності, графіку виходу на роботу).

При п’ятиденному робочому тижні працівникам надають два вихідні дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день (ст. 67 КЗпП).

КЗпП установлює один загальний вихідний день — неділю

Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо це не визначено законодавством, установлюють графіком роботи підприємства, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства. Як правило, його приєднують до загального вихідного дня.

АЛЕ! Звичні для працівників одних підприємств календарні вихідні дні — субота і неділя, можуть виявитися робочими для інших.

Більше того, вихідні дні підприємства можуть не збігатися з вихідними днями працівника. Простий приклад — охоронці, які охороняють підприємство цілодобово 7 днів на тиждень, виходячи на роботу відповідно до свого графіка роботи.

Ідемо далі. Адміністративний персонал, як правило, працює за звичним для багатьох графіком: понеділок — п’ятниця — робота, субота і неділя — відпочинок. А він, як ми вже з’ясували, може не збігатися з графіком роботи (графіком змінності) особи, яка приймається на роботу.

Тому немає нічого незвичайного, якщо працівник буде прийнятий на роботу з дня, що є вихідним для більшості відділів підприємства, але робочим для працівника згідно з графіком його роботи (графіком змінності).

Більше того,

трудове законодавство не забороняє роботодавцям приймати осіб на роботу з дня, що є для них вихідним

Просто в цьому випадку працівник зобов’язаний буде приступити до роботи в найближчий для нього робочий день.

Наприклад, підприємству вдалося переманити до себе на роботу висококваліфікованого фахівця. Але він бажає бути прийнятим на роботу саме з 1 жовтня 2016 року, незважаючи на те що згідно з його графіком роботи 1 і 2 жовтня будуть для нього вихідними днями.

Нічого страшного в цьому немає. Оформляйте трудовий договір з 1 жовтня 2016 року. Саме з цієї дати працівник перебуватиме з підприємством у трудових відносинах. Проте першим робочим днем у нього буде 3 жовтня 2016 року.

Документальний бік питання

Ми вже, напевно, вам усі вуха продзижчали про те, що при укладенні з працівником трудового договору (в усній чи письмовій формі) роботодавець зобов’язаний:

1) видати наказ про прийняття на роботу;

2) подати до органу фіскальної служби Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення). Форму такого Повідомлення наведено в додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

І тільки після цього працівника можна допустити до роботи (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

Обов’язково врахуйте ці вимоги при укладенні трудового договору з вихідного дня. Їх недотримання загрожує роботодавцю та його посадовим особам істотними штрафами (див. лист Держпраці від 29.04.2016 р. № 5043/4/4.1-ДП-16 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 73, с. 6).

Не зовсім паперове, але важливе

До початку роботи за укладеним трудовим договором обов’язково:

1) роз’ясніть працівнику його права та обов’язки. Проінформуйте його під підпис про умови праці, наявність на його робочому місці небезпечних та шкідливих виробничих факторів і можливих наслідках їх впливу на здоров’я, його права на пільги та компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства та колективного договору;

2) ознайомте працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку і колдоговором;

3) вкажіть працівнику його робоче місце, забезпечте його необхідними для роботи засобами;

4) проінструктуйте працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони.

Цього вимагає ст. 29 КЗпП.

Як бачите, навіть на перший погляд неможливе може стати реальністю. Дійте рішуче — і все у вас обов’язково вийде.

Про те, чи може працівник піти у відпустку з вихідного дня, читайте в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік».

висновки

  • Законодавство про працю не забороняє приймати працівника на роботу з дня, що є для нього вихідним згідно з графіком роботи підприємства (графіком змінності, індивідуальним графіком роботи).
  • Перш ніж допустити працівника до роботи, обов’язково оформіть наказ про його прийняття на роботу і подайте до органу фіскальної служби Повідомлення.
  • До початку роботи за укладеним трудовим договором роз’ясніть працівнику його права та обов’язки і проінформуйте під підпис про умови праці, визначте його робоче місце.