26.09.2016

Собівартість та оплата перших 5 днів лікарняного

Чи можна включити оплату перших 5 днів лікарняного до собівартості продукції?

Так, можна. Причому витрати на оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності буде правильніше включити до складу «Загальновиробничих витрат». І ось чому.

Коли йдеться про оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності виробничого персоналу, то такі витрати ви маєте право класифікувати як виробничі. Адже зв’язок з виробництвом очевидний. У такому разі їм буде місце у виробничій собівартості (детальніше про її склад та порядок формування див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 32).

Водночас їх не можна прямо віднести на конкретний об’єкт калькуляції. Тому такі витрати слід обліковувати на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». Підтвердженням нашого висновку є п.п. 19 п. 394, а також п. 16 додатка № 2 Методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджених наказом Мінпромполітики від 09.07.2007 р. № 373 (ср. ). У цьому документі зазначено, що такі витрати є іншими загальновиробничими.

На додачу зазначимо таке: склад і перелік змінних і постійних загальновиробничих витрат підприємства встановлюють самостійно (п. 16 П(С)БО 16 «Витрати»).

При цьому пам’ятайте, що витрати, пов’язані з операційною діяльністю, до собівартості продукції не включаються.

Таким чином, якщо працівник зайнятий в адміністрації підприємства, у службі збуту або в іншому відділі/службі, то відповідно розподіляються ці витрати на адміністративні, витрати на збут чи інші операційні витрати, тобто залежно від того, хто захворів.

Проте є й інша позиція. У своїх листах (від 26.10.2011 р. № 31-08410-07-16/26368, від 27.09.2013 р. № 31-08410-07-27/28296) Мінфін роз’яснює, що нарахування суми оплати працівникам перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів підприємства, у бухгалтерському обліку відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» і кредитом субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

Виходить, що підприємство самостійно приймає рішення, як провести в обліку витрати з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності. З одного боку, ви можете дотримуватися рекомендацій головного методолога бухобліку — Мінфіну, адже фіскали у своїх листах щодо бухоблікових питань постійно керуються його думкою. З іншого боку, якщо ви обліковуватимете такі лікарняні у складі загальновиробничих витрат на рахунку 91, то це не буде помилкою.