06.04.2017

Нас штрафують, а ми міцнішаємо! (облікова доля податкових штрафів і пені)

Приділимо трішки уваги питанням відображення податкових штрафів і пені у бухгалтерському (і не тільки) обліку суб’єктів підприємництва (і юр-, і фізосіб). А оскільки якихось особливих премудростей у цих питаннях не вбачається, то зробимо це достатньо стисло.

Цікавим є той факт, що від податкових пені та штрафів юрособи, які працюють на загальній системі (на відміну від фізосіб-загальносистемників) іще можуть отримати й деяку податкову користь. Усьому причиною «бухоблік» ☺.

Отже.

Облік пені та штрафів у «ЮРиків»

Податкові штрафи та пеню на підставі п. 20 П(С)БО 16 слід відображати у складі інших операційних витрат. Згідно з п. 7 П(С)БО 16 ці витрати повинні відображатися в бухобліку в періоді їх здійснення, а точніше — у періоді нарахування штрафів та/або пені. На наш погляд, датою нарахування цих санкцій у бухобліку буде дата отримання платником ППР (для певних видів пені — дата повідомлення фіскалами платника про суму нарахованої пені).

Відображення нарахованих штрафів і пені, у тому числі за податкові порушення, здійснюється за дебетом субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки».

Це відображення здійснюється в кореспонденції з кредитом відповідного субрахунку рахунка 64 «Розрахунки за податками та платежами». В описі цього рахунка з Інструкції № 291 зазначено, що на ньому відображаються також і фінансові санкції, які справляються/стягуються до доходу бюджету. Що стосується відображення на рахунку 64 штрафів і пені: на практиці бухгалтери або відображають їх прямо на субрахунку 641 «Розрахунки за податками», що використовується для відповідного податку, або відкривають на субрахунку відповідного податку окремий субрахунок (наприклад, 641/ПДВ/Санкції). Адже податкові штрафи, у більшості своїй, є такими самими грошовими зобов’язаннями, як податки/збори, і сплачуються, як правило, на ті самі рахунки.

Той факт, що фінансові санкції, такі як штраф і пеня, на законних підставах (через бухоблік) зменшують об’єкт оподаткування податком на прибуток, фактично можна підтвердити й листами ДФСУ: наприклад, від 05.10.2015 р. № 21051/6/99-99-19-02-02-15 і навіть зовсім свіжим — від 03.03.2017 р. № 4486/6/99-99-15-02-02-15 (ср. ).

Звертаємо увагу, що Законом № 1797 з 01.01.2017 р. до ПКУ додано нову норму — п.п. 140.5.11, яка передбачає відображення податкових різниць за сумами певних штрафів, пені та неустойок. Проте це стосується лише зазначених санкцій, по-перше, нарахованих тільки за цивільно-правовими договорами, а по-друге, — на користь неплатників податку на прибуток (детальніше читайте про ці нові податкові різниці в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 21, с. 11).

Незастосування норми п.п. 140.5.11 ПКУ щодо податкових штрафів і пені підтверджують і фіскали (у зазначеному листі від 03.03.2017 р.)

А ось якщо підприємство планує оскаржити податкові штраф/пеню, то до винесення відповідного рішення суми штрафу/пені відображатимуться на позабалансовому рахунку 042 «Непередбачені зобов’язання». Після закінчення процедури оскарження і прийняття уповноваженим органом остаточного рішення сума таких санкцій списується з позабалансового рахунка. Якщо скарга не задоволена / справа програна, то доведеться нарахувати санкції вже в балансі (вищезазначеною проводкою).

І ще — нарахування в бухобліку податкових штрафів (і деяких видів пені) здійснюється на підставі ППР, а от пені — як правило, на підставі бухгалтерської довідки (детальніше — про «своєрідність» ситуації з нарахуванням та оформленням/стягненням пені читайте на с. 33 цього номера).

Тепер наведемо прості кореспонденції.

Облік податкових штрафів і пені

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума (грн.)

Дт

Кт

1

Нараховано штраф фіскалами за підсумками перевірки за ст. 123 (126, 127) ПКУ

948

641/ПДВ/Санкції

10000

2

Нараховано суму пені відділом обліку ДПС у зв’язку з донарахуваннями на цій перевірці

948

641/ПДВ/Санкції

768

3

Перераховано суму штрафу та пені

641/ПДВ/Санкції

311

10768

4

Нараховано санкцію фіскалами за актом перевірки, яка адміністративно оскаржується

042

5000

5

Завершено процедуру оскарження

042

5000

Якщо рішення — не на користь платника, складається проводка

948

641/ПДВ/Санкції

5000

Облік у «ФІЗиків» (ФОП)

На жаль, на відміну від юросіб, ст. 177 ПКУ не дає можливості ФОП зменшити собі базу оподаткування на суми податкових штрафів і пені. Пункт 177.4, незважаючи на запозичення до нього «витратних ідей» з бухобліку, ніде не згадує фінсанкції (у тому числі за порушення податкового законодавства). А його п.п. 177.4.4, в якому наведено перелік «інших витрат», містить вичерпний перелік таких витрат, які ФОП на загальній системі може включити собі до витрат, і там відсутні фрази на кшталт «зокрема», «у тому числі», «та інші» тощо.

Тому зменшення оподатковуваної ПДФО бази на суми будь-яких (а не тільки податкових) санкцій може таким ФОП «вийти боком». Що ж до юросіб і ФОП, які працюють на єдиному податку, то їм ця тема не цікава, оскільки в будь-якому разі суми санкцій не вплинуть у них на суму єдиного податку.

висновки

  • Податкові санкції (штраф і пеня) на законних підставах (через бухоблік) зменшують об’єкт оподаткування податком на прибуток. Проте вони не зменшують об’єкт оподаткування ПДФО (у ФОП).
  • Нові («штрафні») податкові різниці, передбачені в п.п. 140.5.11 ПКУ при обчисленні податку на прибуток, не застосовуються щодо податкових штрафів і пені.