10.04.2017

Штрафуємо за договором: з урахуванням ПДВ?

Договірні відносини як подружнє життя — не все буває гладко. Інколи і між контрагентами трапляються непорозуміння. Наприклад, за договором постачання ви здійснили передоплату, а постачальник своєчасно не спрацював. Передав продукцію з порушенням строків, передбачених угодою. І начебто все зрозуміло: пред’являємо претензію, нараховуємо штрафні санкції — справу зроблено. Але якщо в договорі передбачено, що штрафні санкції розраховуються виходячи з вартості товару? Чи враховувати при цьому суму ПДВ? Зараз розберемося.

Одразу зауважимо: розрахунок штрафних санкцій з прив’язкою саме до вартості товару в договорах — досить розповсюджена практика.

Звичайно, недобросовісний постачальник буде у будь-який можливий спосіб намагатися якщо не уникнути відповідальності, то заплатити якомога менше за свій «прокол».

Однією з таких спроб стає заперечення, що при подібному договірному формулюванні ПДВ нібито включати до розрахунку штрафної санкції не можна. Аргумент досить простий: ПКУ розмежовує поняття «ціна» і «вартість». І причина в тому, що п. 188.1 цього Кодексу визначає як базу договірну вартість товарів. Водночас згідно з п.п. 194.1.1 ПКУ податок, про який ми говоримо, додається до ціни товарів/послуг. Кредитори ж наполягають на тому, що ПДВ все ж таки враховувати при розрахунку штрафних санкцій необхідно.

Тут ключове питання — тлумачення терміна «вартість товару».

Цивільне і господарське законодавство, на жаль, ясності не додає. ГКУ, як і ЦКУ, дає тільки поняття ціни. Так, відповідно до ч. 1 ст. 189 ГКУ ціною в цьому Кодексі є вираження в грошовій формі еквіваленту одиниці товару (продукції, робіт, послуг тощо), які підлягають продажу (реалізації). Цей еквівалент повинен використовуватися як тариф, розмір плати, ставки або збору, крім ставок і зборів, які використовуються в системі оподаткування.

Проте погляньте уважніше на п. 188.1 ПКУ. Він саме і свідчить про те, що

договірна вартість товару за загальним правилом включає ПДВ

Але для розрахунку бази від неї необхідно «відняти» у тому числі і податок, що нас цікавить.

І судова практика йде шляхом ігнорування відмінностей між поняттями «ціна» і «вартість».

Зокрема, Одеський апеляційний госпсуд у постанові від 05.06.2014 р. у справі № 916/463/14* не взяв до уваги заперечення відповідача про завищення розміру пені через те, що при її розрахунку вартість товару брали з ПДВ. Суд замість цього зазначив, що загальна вартість продукції відповідно до чинного законодавства і умов контракту розраховується з урахуванням ПДВ. Саме з цієї суми слід виходити, обчислюючи штрафні санкції. Розрахунок пені при порушенні строків постачання виходячи з вартості товару з ПДВ не бентежить і вищі судові інстанції (див., наприклад, постанову ВГСУ від 17.11.2016 р. у справі № 910/5027/15-г**).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/39074847.

** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62986238.

У цілому підсумок такий: має рацію кредитор. Оскільки в договорі ви прив’язуєте штрафну санкцію до вартості товару, то включати ПДВ потрібно обов’язково. Якщо, звичайно, в договорі ви прямо не зазначили інше.