14.08.2017

ПДВ-реєстрація відновлена? Відкоригуйте «умовні» ПЗ!

Лист ДФСУ від 29.06.2017 р. № 888/6/99-99-12-03-01-15/ІПК

висновок документа


Відновлення реєстрації платника ПДВ (у тому числі за рішенням суду, що набрало чинності) не поновлює ПДВ-облік з дати анулювання реєстрації.

Проте така особа має право відкоригувати «умовні» ПЗ, задекларовані при анулюванні в декларації за останній звітний період, подавши УР

Ситуація, коли платник ПДВ за ініціативою податківців опиняється в статусі неплатника, — не рідкість. У цьому випадку особі доводиться повторно реєструватися платником ПДВ або відновлювати свій ПДВ-статус через суд чи вищий податковий орган.

Так-от, при позитивному оскарженні рішення податкового органу про анулювання ПДВ-реєстрації (у суді або у вищому податковому органі) особа проходить процедуру відновлення статусу платника ПДВ.

Після відновлення в Реєстрі платників ПДВ (у тому числі за рішенням суду, що набуло чинності) дата реєстрації платника ПДВ залишається «старою» — відповідає даті колишньої реєстрації (п. 5.10 розд. V Положення № 1130*) і залишається колишній ІПН.

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

Але незважаючи на це, податківці не повертають статус платника ПДВ за період адміністративного або судового оскарження. Вони наполягають на тому, що з наступного дня після дати виключення особи з Реєстру, вказаної в рішенні про анулювання реєстрації платника ПДВ, і до дати відновлення її в Реєстрі платників ПДВ особа втрачає можливість:

— виписувати податкові накладні;

— формувати податковий кредит;

— отримувати бюджетне відшкодування ПДВ, окрім заявленого в останній декларації (п. 184.9 ПКУ).

Крім того, подавати ПДВ-звітність за такий «анульований» період не треба. Зауважимо, що податківці давно займають таку позицію (див. консультацію у БЗ 101.03, лист ДФСУ від 16.08.2016 р. № 17715/6/99-99-15-03-02-15).

Надолужити згаяне у платника навряд чи вийде. Адже при анулюванні ПДВ-реєстрації йому закривають його ПДВ-рахунок у СЕА (тобто з моменту анулювання реєстрації платник не зможе реєструвати ПН і РК у ЄРПН). Залишок коштів з нього перераховується до бюджету (п. 7 Порядку № 569**). А відкриють новий ПДВ-рахунок тільки після повторної реєстрації (п. 8 Порядку № 569).

** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Коли ПДВ-реєстрація поновлюється, платник ПДВ просто розпочинає ПДВ-життя «з чистого аркуша». І податківці ще раніше говорили, що можливості складання РК при повторній ПДВ-реєстрації до ПН, складених і зареєстрованих у ЄРПН у періодах до анулювання попередньої ПДВ-реєстрації, у платників немає (див. лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 23007/6/99-99-19-03-02-15).

Проте незважаючи на «фіскальний» початок, у листі, що коментується, контролери все ж пішли назустріч платникам ПДВ. Вони заявили: у разі якщо особу відновили в Реєстрі платників ПДВ (у тому числі за рішенням суду), вона має повне право відкоригувати суми «умовних» ПЗ, які були задекларовані в останній ПДВ-декларації.

Таке коригування пропонують провести через УР — як виправлення помилки (імовірно, через відновлення ПДВ-реєстрації «умовні» ПЗ, задекларовані в ряд. 1 декларації з ПДВ, розцінюються як нараховані помилково).

Щоправда, поки аналогічної консультації у БЗ немає, говорити про «залізну» позицію податківців зарано. Наша порада: перш ніж коригувати через УР «умовні» ПЗ — заручіться все-таки власною ІПК.