№65

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2017/№ 65 Інші номери журналу ›
  • Списання безнадійної кредиторки за авансами: ПЗ «знімаємо» за допомогою РК Лист ДФСУ від 20.07.2017 р. № 1283/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • ПДВ-реєстрація відновлена? Відкоригуйте «умовні» ПЗ! Лист ДФСУ від 29.06.2017 р. № 888/6/99-99-12-03-01-15/ІПК
  • Валютний внесок до СК від нерезидента: курсові різниці і не лише Створено нове підприємство за участю іноземного інвестора. Статутний капітал (СК) зареєстрований у євро. Частину внеску до СК нерезидент перерахував у євро на валютний рахунок підприємства в травні 2017 року. Інша частина залишилася неоплаченою на дату балансу (30.06.2017 р.). Чи потрапляє в дохід/витрати курсова різниця на день оплати внеску до СК у євро? Чи перераховувати неоплачений капітал (рахунок 46) на кінець кварталу? Якщо так, то якими проводками це треба відобразити? Відповідаємо.
  • «Упущена» ПН за «подвійними» операціями: недовключили у зведену ПН Надійшло запитання на гарячу лінію: «Підприємство здійснює одночасно оподатковувані і неоподатковувані операції. За результатами червня 2017 року була виписана і зареєстрована «компенсуюча» зведена ПН, а 15.07.2017 р. надійшла ще одна ПН від телефонного оператора, за якою необхідно розподіляти «вхідний» ПК за червень 2017 року. Однак виявили цю ПН тільки 16.07.2017 р. Як правильно вчинити в цій ситуації: 1) виправити «компенсуючу» зведену ПН через РК; 2) виписати ще одну зведену ПН; 3) анулювати стару зведену ПН через РК і виписати нову з урахуванням ПН від телефонного оператора?».
  • Паперовий документ: як фіговий листок? Старовинна бухгалтерська приказка: більше паперу — чистіше… репутація бухгалтера. Напевно тому багатьох хвилює питання, які бухгалтерські документи, що існують в електронному форматі, слід роздрукувати на папері до приходу контролерів?
  • Безповоротна фіндопомога підприємцю: ПДФО* Підприємство надає безповоротну фінансову допомогу фізичній особі (непрацівнику підприємства), яка зареєстрована підприємцем. Чи потрібно оподатковувати таку допомогу ПДФО та ВЗ? З якою ознакою доходу відображати її суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
  • Працівник став донором крові: «бонуси» до щорічної відпустки Про основні пільги, гарантовані працівникам-донорам за місцем роботи, ідеться у ст. 9 Закону № 239*. При цьому порядок їх надання відрізняється залежно від того, коли саме працівник здавав кров — у свій робочий день чи перебуваючи у щорічній відпустці. Саме про ці дві найпоширеніші ситуації ми й поговоримо.
  • Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надана з лишком: як бути? Згідно з колективним договором працівник підприємства має право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці згідно зі Списком* тривалістю 18 календарних днів. За п’ятий робочий рік (з 05.07.2016 р. по 04.07.2017 р.) працівникові була надана ця відпустка повної тривалості (18 календарних днів) у серпні 2016 року, тобто фактично відпустка була надана «наперед». Зараз після закінчення п’ятого робочого року з’ясувалося, що фактично за вказаний робочий рік працівнику належить щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю 17 календарних днів. Чи можна надавати щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці «наперед»? Як учинити у ситуації, коли працівнику вже надана щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці повної тривалості, хоча йому належить менша кількість днів цієї відпустки за певний робочий рік?
  • Невосьмигодинний робочий день На підприємстві з липня 2017 року змінена тривалість щоденної роботи працівників. Замість 8-годинного робочого дня введений режим роботи з різною тривалістю щоденної роботи протягом тижня (у понеділок — четвер — 8,25 години, у п’ятницю — 7 годин). У результаті за новим графіком роботи підприємства працівники відпрацювали за липень 168,25 год, що на 0,25 год перевищує норму тривалості робочого часу, наведену в листі Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 11535/0/14-16/13 для 40-годинного робочого тижня. Чи є ці 0,25 год наднормовими і чи треба їх додатково оплачувати?
  • «Транзит» інвалюти комітентові від комісіонера «на продаж» Чи може комісіонер-резидент-експортер перерахувати комітентові-резидентові інвалюту, що надійшла з-за кордону від покупця-нерезидента?
  • Торгівля алкоголем за договором комісії: що з ліцензією і «роздрібним» акцизом? Комісіонер продає в магазині алкогольні напої комітента. Хто повинен мати ліцензію і хто платить «роздрібний» акциз?
  • Своєчасний звіт комісіонера — запорука спокою комітента Підприємство уклало договір комісії на продаж. Згідно з договором комісіонер складає звіт до 5 числа періоду, наступного за звітним. В якому періоді комітент повинен відображати дохід від реалізації товарів на комісії — у періоді фактичної реалізації чи у періоді, коли складено звіт комісіонера?
  • Психотерор на робочому місці: як не стати жертвою мобінгу Слово «мобінг» утворене від англійського дієслова «to mob» — грубити, нападати зграєю, труїти. Людське суспільство просякнуте духом змагання, конкуренції. Тут боротьба йде усередині одного виду, просто приналежність до нього перестає грати для нас таку важливу роль. Для людини куди важливіше, до якої соціальної групи вона належить: «своїх» або «чужих». Поведінка «своїх» приймається як належне й оберігається, поведінка «чужих» викликає агресію. А найцікавіше, що часто межу можна провести довільно, за будь-якою ознакою: національності, віросповідання, кольору шкіри або волосся, звичок, рис характеру, навіть статі. Що ж таке мобінг у робочому колективі, в організації?
  • Індекс інфляції за липень — 100,2 %
  • Уряд підвищує мінімальні ціни на алкоголь
  • Перелік банківських операцій, звільнених від ПДВ, оновлено Правління НБУ постановою від 01.08.2017 р. № 73 оновило перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування (РКО), що не є об’єктом оподаткування ПДВ.
  • Імпортуємо обладнання для гарантійної заміни: що з ПК? ДФСУ у листі від 28.07.2017 р. № 1421/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснює особливості оподаткування обладнання, ввезеного в митному режимі імпорту зі сплатою всіх митних платежів та ПДВ і поставленого нерезидентом безоплатно в порядку заміни раніше придбаного обладнання, яке, у свою чергу, було вивезено в митному режимі експорту (в зв’язку з виявленням дефектів було повернуто постачальнику-нерезиденту).
  • Нова декларація із транспортного податку Мінфін наказом від 27.06.2017 р. № 595 виклав у новій редакції форму податкової декларації із транспортного податку. Це обумовлено новорічними змінами до ПКУ, внесеними Законом України від 21.12.2016 р. № 1797-VIII, якими було відкориговано визначення об’єкта оподаткування цим податком. Зокрема, до критеріїв визначення вартості транспортного засобу віднесено тип пального.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі