14.08.2017

Імпортуємо обладнання для гарантійної заміни: що з ПК?

ДФСУ у листі від 28.07.2017 р. № 1421/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснює особливості оподаткування обладнання, ввезеного в митному режимі імпорту зі сплатою всіх митних платежів та ПДВ і поставленого нерезидентом безоплатно в порядку заміни раніше придбаного обладнання, яке, у свою чергу, було вивезено в митному режимі експорту (в зв’язку з виявленням дефектів було повернуто постачальнику-нерезиденту).

Підставою для віднесення до податкового кредиту (ПК) сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів на митну територію України, у тому числі якщо такий товар від постачальника-нерезидента передається покупцеві-резиденту безоплатно у зв’язку з його гарантійною заміною, є належним чином оформлена митна декларація.

Якщо витрати на сплату митних платежів та ПДВ компенсуються постачальником-нерезидентом, то обов’язку нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ у такого покупця не виникає за умови, що такий ввезений товар (обладнання) використовується в межах господарської діяльності покупця в оподатковуваних ПДВ операціях.