17.08.2017

Заміна «недоюзаної» комп’ютерної програми

Наше підприємство вирішило припинити використання комп’ютерної програми і перейти на іншу. Як нам бути з податковим обліком першої програми (податок на прибуток, ПДВ), якщо її вартість недоамортизована в обліку?

Судячи із запитання, комп’ютерна програма обліковується платником у бухгалтерському (і податковому) обліку як нематеріальний актив (НМА).

Вважаємо, що в цьому випадку ваше підприємство повинне самостійно вирішити подальшу долю старої програми. У ситуації, що склалася, ми вбачаємо два основні варіанти, як вчинити зі «звільненою» програмою:

— амортизувати її до закінчення строку корисного використання*;

* Як варіант — можна переглянути (максимально скоротити) строк корисного використання старої програми незадовго до придбання нової...

— прийняти рішення про ліквідацію цього НМА.

У першому випадку («амортизація до переможного») потрібно відшукати підстави для продовження амортизації — це може бути паралельне використання обох (старої і нової) програм або його імітація: наприклад, ведеться зберігання в старій програмі важливих «архівних» даних, є плани (підтверджені документально) на продовження використання старої програми для якихось інших цілей або т. п. підстави. У таких випадках ви маєте право продовжувати амортизувати вартість НМА у вигляді старої програми до закінчення строку його/її корисного використання. Тут жодних особливих податкових наслідків ні в частині податку на прибуток, ні в частині ПДВ, природно, не буде.

У другому випадку («ліквідація») — ви приймаєте рішення про ліквідацію цього НМА внаслідок недоцільності подальшого використання його у своїй господарській діяльності і списуєте в бухобліку його залишкову вартість на витрати.

Податок на прибуток. При списанні цього НМА особливості в податковому обліку будуть тільки в платників, що застосовують податкові різниці. Їм доведеться у звітному періоді, на який припаде ліквідація НМА, збільшити фінрезультат до оподаткування на суму бухоблікової залишкової вартості ліквідовуваного об’єкта НМА (п. 138.1 ПКУ) і зменшити його ж на суму залишкової вартості ліквідовуваного об’єкта НМА, визначену згідно з нормами ПКУ (п. 138.2 ПКУ). Ці суми відображаються (відповідно) в рядках 1.1.2 і 1.2.2 додатка РІ до декларації з податку на прибуток. І якщо розміри цих залишкових вартостей відрізнятимуться, то їх різниця відповідно вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

ПДВ. Тут можливі наслідки тільки в тому випадку, коли вартість програми (чи якоїсь її частини) не потрапила під «програмну» пільгу з ПДВ**, і підприємство при її придбанні включило ПДВ, що містився в її вартості, у податковий кредит. Формально тут ПДВ нараховуватися не повинен: норма п. 189.9 ПКУ стосується тільки ліквідації основних засобів і НМА не зачіпає, а норми п. 198.5 ПКУ зачіпають тільки ситуації, коли об’єкт починає десь «не там» використовуватися — а ліквідація виключає подальше використання НМА платником (у тому числі і в «безгосподарській» його діяльності). Проте фіскали, зрозуміло, наполягають на нарахуванні «компенсаційного» ПЗ і при ліквідації НМА (і при ліквідації МНМА), не дуже-то законно посилаючись на той же п. 198.5 ПКУ, — див. їх консультацію в категорії 101.04 БЗ. Тому якщо не хочете «буцатися» з фіскалами, то краще ПЗ нарахувати. Базою оподаткування ПДВ згідно з п. 189.1 ПКУ тут буде балансова (залишкова) вартість НМА-програми.

** Ця пільга, нагадаємо, передбачена в п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Можливо, є ще варіант реалізувати цю програму якійсь особі (якщо це допускає ліцензійний договір). З урахуванням такої операції особливих питань бути не повинно (у разі чого детальніше про вибуття НМА читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 59, с. 60).