17.08.2017

Поліпшення програми: облікові ситуації

Підприємство має на балансі програму тривалого користування (нематеріальний актив). Підприємство приймає рішення якісно поліпшити програму, для чого залучає підрядника. Як це відобразити в обліку?

Одразу зауважимо: у цій статті будемо говорити виключно про випадки, коли КП обліковуються як НМА.

Бухгалтерський облік. Методологічні засади поліпшення КП-НМА прописано у п. 18 П(С)БО 8. Принципи обліку для таких операцій дуже схожі на принципи обліку ремонтів і поліпшень основних засобів:

(а) якщо витрати пов’язані із удосконаленням НМА і підвищенням їх можливостей та строку використання і які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод від використання НМА — первісна вартість удосконалених НМА збільшується на суму таких витрат;

(б) якщо витрати здійснюються для підтримання об’єкта НМА в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання — сума таких витрат уключається до складу витрат звітного періоду.

Тож поліпшеннями (або удосконаленнями) програми можна вважати будь-які якісні оновлення, які суттєво покращують її роботу і розширяють можливості

Сюди можна віднести появу нових функцій, розширення місткості для баз даних, суттєве збільшення швидкодії тощо. Майте на увазі: Вищезазначений принцип стосується як тих поліпшень, які підприємство здійснює самостійно, так і щодо тих поліпшень, які здійснює стороння організація

Із визначення, яке надається п. 18 П(С)БО 8, можна зробити висновок, що поліпшення НМА призводить до зміни строків амортизації КП. Тут є деякі відмінності від ОЗ. Строк корисного використання НМА переглядається в кінці звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни цього строку та/або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод. Амортизація КП нараховується виходячи з нового методу нарахування амортизації і строку використання починаючи з місяця, наступного за місяцем змін (п. 31 П(С)БО 8).

Податковоприбутковий облік. КП обліковуються у складі НМА групи 5 (п.п. 138.3.4 ПКУ). Високодохідні платники при амортизації КП визначають «амортизаційні» різниці. Тобто (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ):

— збільшують фінрезультат на суму «бухгалтерської» амортизації;

— зменшують фінрезультат на суму «податкової» амортизації.

Ясна річ, що після поліпшення сума амортизації зміниться, тож зміняться і суми, які будуть впливати на фінрезультат. «Амортизаційні» різниці відображаються у рядках 1.1.1 і 1.2.1 АМ додатка РІ.

І останнє. Якщо поліпшується КП, не призначена для використання у господарській діяльності, витрати на таке поліпшення в податковоприбутковому обліку не підлягають амортизації (п.п. 138.3.2 ПКУ). Збільшення фінрезультату на суми амортизації негосподарських КП відображається у рядку 1.1.4 додатка РІ.

ПДВ. Спочатку — про найголовніше:

на нашу думку, на операції з поліпшення КП сторонніми організаціями поширюватиметься дія «програмної» ПДВ-пільги

Адже фактично відбувається зміна програми, для чого постачальник постачає окремі елементи КП, які самі потрапляють під визначення програмної продукції (див. статтю на с. 3 сьогоднішнього номера).

Наостанок закріпимо наші знання про поліпшення КП на практичному прикладі.

Приклад. Підприємство здійснило поліпшення програми: (1) власними силами на суму 2000 грн.; (2) силами сторонньої організації на суму 2500 грн.

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

Поліпшення КП власними силами

1

Відображено витрати на поліпшення КП власними силами

154

65, 66

2000

2

Збільшено первісну вартість КП на суму поліпшень

125

154

2000

3

Нараховано амортизацію КП виходячи із нового строку корисного використання (сума умовна)

92

133

20

Поліпшення КП силами сторонньої організації

4

Відображено витрати на поліпшення КП

154

631

2500

5

Сплачено сторонній організації за поліпшення КП

631

311

2500

6

Збільшено первісну вартість КП на суму поліпшень

125

154

2500

7

Нараховано амортизацію КП виходячи із нового строку корисного використання (сума умовна)

92

133

17

Що ж, усе просто і, гадаємо, вам зрозуміло.