21.08.2017

Як відобразити ПК за «забутою» ПН

За матеріалами категорії 101.13 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Суми ПДВ з ПН, що не потрапила до ПК в періоді її складання/реєстрації:

— протягом 365 днів з дати складання/реєстрації ПН можна включити в ПК у наступних звітних періодах;

— після закінчення 365 днів можна включити в ПК через УР, складений до декларації з ПДВ за звітний період, у якому ПН була складена/зареєстрована (якщо реєстрація ПН прострочена), за умови, що з дати складання ПН не пройшло 1095 днів

Спершу про варіанти відображення «забутої» ПН. Нагадаємо, у платника право на ПК залежить від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрована ПН (п. 198.6 ПКУ):

— за своєчасно зареєстрованими ПН право на ПК виникає в періоді складання ПН;

— за ПН, зареєстрованими з порушенням встановленого строку, право на ПК виникає в періоді їх реєстрації.

Причому (!) за бажанням платник може «відсунути» ПК на 365 днів — показавши суму ПДВ з «відсунутої» ПН у будь якій подальшій декларації з ПДВ протягом 365-денного строку.

Так-от, якщо період виникнення права на ПК пропущений, то податківці у черговий раз відображати ПК радять так:

1) до закінчення 365 днів з дати складання/реєстрації ПН — включити в ПК в наступних звітних періодах;

2) після закінчення 365 днів — включити в ПК через УР. Причому дозволяють уточнювати саме той (!) період, у якому «первісно» виникло право на ПК («забута» ПН була складена/зареєстрована у ЄРПН).

Проте, на наш погляд, ніхто не відміняв ще один варіант — показати «забуту» ПН у складі ПК відразу через УР до декларації того періоду, у якому виникло право на ПК до закінчення 365 днів.

І хоча у БЗ, що коментується, про такий варіант відображення в ПК «забутої» ПН ані слова, проте, вважаємо, що він цілком реалізовується за бажанням платника і, що головне, не суперечить ПКУ. До того ж, про нього говорили і самі податківці (див. п. 4 листа Міжрегіонального ГУ ДФС від 23.09.2015 р. № 22171/10/28-10-06-11).

Тож якщо платникові, скажімо, украй важливо, щоб сума ПДВ із «забутої» ПН потрапила в ПК саме в періоді виникнення права на ПК і аж ніяк не пізніше (наприклад, платник нарахував компенсуючі ПЗ, але не показав в тій же декларації право на ПК), то, вважаємо, порушень не буде, якщо він довключить ПК через УР.

Тепер про строк давності. Податківці вказали, що платник може подати УР, якщо з дати складання «забутої» ПН не минуло 1095 днів. Зауважимо, що аналогічно вони роз’яснювали і раніше (див. листи ДФСУ від 07.09.2016 р. № 19321/6/99-95-42-01-15, від 08.02.2017 р. № 2351/6/99-95-42-03-15).

На наш погляд, орієнтуватися на дату складання ПН для цілей включення суми ПДВ з неї в ПК уточнюваної декларації з ПДВ неправильно.

Дивимося в п. 50.1 ПКУ. Там зазначено: якщо в майбутніх періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник самостійно виявив помилки, що містяться в раніше поданій ним декларації, він зобов’язаний подати УР.

У ст. 102 ПКУ визначений строк давності в 1095 календарних днів. І в платника є можливість виправити помилку, якщо на дату її виправлення (на дату подання УР) не минуло 1095 календарних днів з останнього дня граничного строку подання декларації за період помилки.

Тобто правильніше відлік граничного строку в 1095 днів для можливості подати УР, щоб відобразити ПК за «забутою» ПН, вести не з дати складання ПН, а з граничної дати подання декларації, у яку така ПН не потрапила.