№67

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2017/№ 67 Інші номери журналу ›
  • Нормативку по блокуванню ПН трохи підкоригували Наказ Мінфіну від 21.07.2017 р. № 654
  • Як відобразити ПК за «забутою» ПН За матеріалами категорії 101.13 Бази знань*
  • «Особливий» прибутковий період сільгоспників: живий чи ні? За матеріалами категорії 102.23.01 Бази знань*
  • Екс-неприбутківці: звітна доля після 1 липня Лист ДФСУ від 10.08.2017 р. № 21192/7/99-99-12-02-04-17
  • Оренда і спецводорента: ДФСУ грюкає дверима? Лист ДФСУ від 07.07.2017 р. № 1056/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Суттєвість для бухобліку та фінзвітності Суттєвість неодноразово згадується у бухгалтерських стандартах. Її беруть за орієнтир в ході ведення бухобліку, відображення господарських операцій і при складанні фінансової звітності. Що ж таке суттєвість і навіщо вона потрібна? Про це і поговоримо.
  • Облік тепла і води: виключно за лічильниками! Уже не новина*, що багатьох із нас торкнулася чергова «комунальна революція»: 2 серпня набув чинності Закон № 2119**. Пам’ятаєте дитячу лічилочку: «А і Б сиділи на трубі»?.. Сучасне продовження в неї таке: «І рахували ваші гроші за комунальні послуги…». За показниками лічильників…
  • З мінуса на плюс і виправлення помилки у Д2 Приводом для цієї статті стало звернення від нашого читача. Підприємство подало уточнюючий розрахунок (УР) у серпні, у зв’язку із чим замість від’ємного значення у декларації з ПДВ за червень виникла сума до сплати. Бюджетне відшкодування у червні підприємство не заявляло, вся сума від’ємного значення була відображена як від’ємне значення майбутніх періодів. Чи потрібно подавати уточнюючий додаток Д2 за такий період? Адже після виправлення помилки від’ємного значення у декларації не буде. Давайте разом знайдемо відповідь на це запитання.
  • Якщо товар розукомплектували і «по частинах» реалізували У підприємства, що торгує автозапчастинами, виникло таке питання. Придбали автомобільні колеса для розукомплектації на диски/шини, щоб надалі їх реалізовувати окремо. Як таку розукомплектацію провести в обліку? За якою вартістю оприбутковувати розділені диски/шини? Якими кодами УКТ ЗЕД кодувати їх при продажу в податковій накладній?
  • Придбали алкоголь «не у того»: наслідки Доволі поширена ситуація: підприємець або підприємство, одним словом, суб’єкт господарської діяльності, що має «роздрібну» ліцензію на торгівлю алкоголем, купує алкогольні напої у звичайному супермаркеті, сплачує за них через РРО як звичайний покупець і реалізує їх уроздріб через свій пункт продажу. При цьому супермаркет оптової ліцензії на право торгівлі алкоголем не має. Чи є тут порушення і які санкції можуть загрожувати покупцеві за такі операції?
  • Індексуємо зарплату за вересень 2017 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22; 2017, № 7, с. 35).
  • Доходи за 2003 — 2017 рр. виплачені в серпні 2017 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати у разі погашення боргів у липні 2017 року див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 57, с. 20. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2017 роках, якщо вони виплачуються в серпні 2017 року.
  • Почасова оплата праці Чим проста почасова система оплати праці відрізняється від почасово-преміальної? Як оплачується праця працівників при застосуванні цих систем оплати праці?
  • Відрядження та вихідний/святковий день Один працівник відбуває у відрядження (повертається з нього) у вихідний/святковий день. Інший — згідно з наказом про відрядження здійснюватиме роботу в святковий день або день, який є для нього вихідним. Чи зобов’язане підприємство оплачувати роботу у відрядженні в вихідні та святкові (неробочі) дні? Відповідь на запитання — у цій статті.
  • Якщо встановити планку для суттєвих/несуттєвих поліпшень Чи може керівник підприємства встановити межу суттєвості витрат на поліпшення об’єкта основних засобів (ОЗ) у розмірі, скажімо, 20 тис. грн. і не капіталізувати несуттєві суми, а відразу списувати на витрати?
  • Несуттєві бухпомилки: виправляти чи не варто? Які помилки вважати суттєвими? Чи треба виправляти несуттєві помилки або можна їх просто проігнорувати?
  • Роумінг — звичайна послуга мобільного зв’язку Перебуваючи у відпустці за кордоном, директор зателефонував з мобільного телефону на підприємство з виробничого питання. Отримали рахунок мобільного оператора на оплату роумінгу. Як бухгалтерії вчинити в такій ситуації?
  • Помилкову ПН уключили до декларації: як зняти ПЗ?
  • Харчування працівників: коли є додаткове благо? Якщо роботодавець за рахунок власних коштів організовує харчування (обіди) для працівників, ціна продажу якого є меншою за його собівартість, то різниця між собівартістю організованого харчування та ціною продажу вважається додатковим благом і обкладається ПДФО та військовим збором на загальних підставах. Такого висновку доходить ДФСУ в листі від 02.08.2017 р. № 1454/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.
  • Нульовики, зустрічайте спрощену прибуткову декларацію! Уряд постановою від 09.08.2017 р. № 592 схвалив Порядок переходу платників податку на прибуток підприємств до подання спрощеної податкової декларації з такого податку, а також затвердив форму такої спрощеної податкової декларації у разі застосування нульової ставки податку.
  • ДРСУ про ставки/пільги місцевих податків/зборів Державна регуляторна служба України (ДРСУ) на офіційному сайті (www.drs.gov.ua) оприлюднила свою позицію щодо обов’язковості застосування постанови КМУ від 24.05.2017 р. № 483, якою затверджено форми типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухомість (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 59, с. 2).
  • Споживачі звільняються від сплати судового збору ВССУ в листі від 09.08.2017 р. № 93-1517/0/4-17 вирішив колізію між ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII (далі — Закон № 1023) і ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 р. № 3674-VI (далі — Закон про судовий збір). Він дійшов висновку, що споживач при поданні позову про захист свого права не повинен сплачувати судовий збір.
  • Підприємства повинні розробити плани евакуації Центральні органи виконавчої влади, місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання повинні розробити плани заходів щодо евакуації людей і матеріальних цінностей у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій та збройних конфліктів.
  • Який статус Bitcoin в Україні НБУ на своєму сайті (bank.gov.ua) розповів, що наразі так звана криптовалюта Bitcoin не має правового статусу в нашій державі. Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі