18.12.2017

Техніка осмислення досвіду

Попереду Новий рік, отже настав час розібратися, чого кожен з нас досяг, чого навчився і що втратив… Як отримати користь зі свого досвіду? Про це і поговоримо…

Психологи називають механізм, за допомогою якого люди оцінюють те, що відбувається, рефлексією. Саме вона дозволяє подивитися з боку, переосмислити подію, розібратися з наявним і розпланувати майбутнє. Як же організований цей процес осмислення?

Террі Бортон запропонував модель 3W:

— What? — Що відбувається?

— So What? — Тож що це означає для мене?

— Now What? — І що тепер? Що далі?

Геніальна у своїй простоті штука дозволяє нам проаналізувати будь-яку подію свого життя. Наприклад… Що відбувається? Людину виживають з роботи, ось-ось збираються звільнити. Що це означає для неї? З одного боку сумно, звичайно, все-таки до усіх звик, притерся, обжився. З іншого, давно хотілося спробувати щось нове, змінити сферу діяльності, почати розвиватися в іншому напрямі, скажімо, замість бухгалтерського обліку зайнятися дієтологією, стати професійним дієтологом. Адже це так надихає! Що далі? Людина піде вчитися новим знанням і навичкам, а вже потім шукатиме іншу роботу.

Ех, як усе прекрасно в нашому прикладі! Коли починаються складнощі? У двох випадках… Або коли людина «висне» тільки на одному етапі циклу осмислення, наприклад, повністю захоплена тим, що відбувається, але абсолютно ігнорує своє особисте відношення до цього, або занадто прагне діяти, зовсім не намагаючись розібратися в тому, що відбувається. Другий складний випадок — людина недостатньо детально «розробляє» кожну з частин осмислення. Вона бачить тільки негативне для себе в тому, що відбувається, але не помічає позитивного. З цього важливий практичний висновок — по-перше, доводьте цикл осмислення до кінця, а по-друге, будьте уважні на кожному з етапів осмислення.

Що ж, модель Бортона, нехай цікава і корисна, але дуже примітивна… Розробляючи технології рефлексії, дослідники пішли значно далі. І ось що в них вийшло… А вийшла в них модель REFLECT, як водиться в іноземців, кожна буква означає нове слово, яке і буде складовою частиною моделі:

R — remembering — спогад. Озирніться назад, постарайтеся як можна більш неупереджено згадати подію в усіх деталях;

E — experience — досвід. Визначте, що було важливим і значимим для вас;

F — focus — фокусування. Посильте об’єктивний полюс роздумів, визначте, хто і що сказав, коли, як і де це усе відбувалося, зважте, хто несе відповідальність і якою мірою;

L — learn — навчання. Вчіться у події, визначте, чому це сталося, які причини спричинили подію, що з цим робити;

E — evaluation — оцінка. Оцініть виокремлені раніше причини, наскільки адекватно вони пояснюють те, що відбувається;

C — consideration — розгляд. Розгляньте, що робити далі, які у вас є можливості, які з них найкращі, що буде, якщо виникнуть перешкоди, або, навпаки, як бути, якщо все піде за найпозитивнішим сценарієм;

T — trial — спроба. Спробуйте втілити намічене рішення в життя і будьте готові знову вчитися у події, яка станеться слідом за реалізацією рішення.

Отже, управляючи своєю рефлексією, ви управляєте досвідом, вчитеся новому і ефективніше дієте в схожих ситуаціях. Практика рефлексії — це практика усвідомленого життя, причому без всяких духовних учителів і зайвого нальоту езотерики ☺.

А зараз нам, звичайно ж, потрібен приклад застосування моделі REFLECT. Візьмемо ще один з професійної практики. Співробітниця скаржиться на те, що всі отримали премію, а вона ні, причому всіх похвалили за роботу, а їй нічого не сказали. Природно, вона дуже засмучена, та що там, вона в люті і гніві. Як же так: керівник не тільки премію не дав, але і слова доброго не сказав. Ось вона вже готується йти і з’ясовувати відносини… І раптом вирішила вона замислитися про те, чому ж так сталося… Розпочнемо зі спогадів. Так, і на роботу частенько спізнювалася, і завдання не встигала вчасно виконати і з керівництвом сперечалася. Що в цьому значимого, який особистий досвід? Так, якось неприємно було визнавати свою неправоту, хоч і важко давалася робота. Починаємо фокусуватися… Чому увесь час спізнювалася? Та тільки з декрету вийшла, дитинча ще маленьке, вся увага на ньому, і якось не завжди до роботи було. Хтось заважав мені на роботі бути ефективнішою? Ні, навпаки всі підтримували і допомагали. Далі, вчимося у події. Тож що привело до неї? Адже не що, а хто — сама я і мої життєві обставини. Даємо оцінку… Хоч і неприємно, але таки сама винна, відповідальність на мені. Далі розглядаємо можливості… Що ж робити? Спробую знайти нянечку, і стане простіше, зможу більше часу приділяти роботі і претендувати заслужено і на премію, і на визнання. А так, добре, що керівник хоч не посварив. Спроба? Ось вже вмикаю комп’ютер, щоб подивитися відгуки про нянечок.

Отже, ми не судимо, не так важливо, яких висновків і проб доходить співробітниця у прикладі, важливо те, наскільки якісно і детально вона розглядає свій досвід. Приклад з особистого життя? Будь ласка… Хоч і написано все буде в першій особі, з самим автором таке, на щастя, не відбувалося…

Посварилися з дружиною через те, хто піде гуляти з собакою. Я зібрав свої речі і пішов. Ось уже три тижні живу окремо. Це усе спогади. Тепер досвід — сильно я гнівався на неї тоді, просто бажання з собакою гуляти не було. Фокусуємося… Але ж це мій собака і гуляти повинен був я з ним. А так ще і купу гидот дружині наговорив. Навчання — виходить, це я був не правий. Оцінка — пішов, очевидно, даремно. Розгляд — треба просто вибачитися і перестати валяти дурня. Спроба — повертаюся додому з квітами і подарунками.

Що ж… Ви бачите, наскільки корисними бувають роздуми про своє життя… Замість того, щоб гніватися, відмовлятися, страждати, мучити себе й інших, людина здобуває досвід, аналізує його, а потім пробує змінити ситуацію найкращим для неї чином. Упевнений, що і у вас теж так вийде, а розглянуті в замітці моделі тільки допоможуть вам структурувати свої думки. Дуже важливо, звичайно ж, не йти в надмірні самозвинувачення, не перекопати все там у собі в процесі самокопання ☺… Пам’ятайте — за роздумом завжди йде дія, саме вона змінює ваше життя і саму реальність. Роздум без дії призводить лише до головного болю і тривоги.

Напередодні Нового року важливо осмислити все, що було, добути з нього найцінніше і найпотрібніше, посидіти, подумати і… рушати далі!