11.12.2017

Відшкодовувати ПДВ з передоплат можна!

Лист Мінфіну від 21.07.2017 р. № 11310-09-10/19633

висновок документа

Відшкодуванню підлягають також і суми ПДВ, сформовані за рахунок податкового кредиту із сум передоплат

Про існування такого роз’яснення багато хто дізнався ще у кінці вересня. І ось, нарешті цей документ став доступний широкому загалу...

Ні для кого з ПДВ-«відшкодованців» не секрет, що фіскали на практиці під будь-яким приводом не хотіли і не хочуть відшкодовувати суми від'ємного значення, сформовані за рахунок ПДВ (включеного у ПК) із сум передоплат. Зайве тому підтвердження — лист ДФСУ від 15.05.2017 р. № 1568/4/99-99-12-02-01-13, який фіскали у вигляді запиту направили до Мінфіну. Лист, що коментується, і є відповіддю їх «старших товаришів».

Після його прочитання спочатку може здатися, що Мінфін так і не дав конкретної відповіді на поставлене фіскалами запитання (про відшкодування ПДВ із сум авансів/передоплат). Проте якщо раніше ви ознайомитеся із згаданим вище запитом фіскалів, конкретно на який і давав Мінфін відповідь, то подібні сумніви у вас розвіються.

Отже, фіскали у своєму запиті попросили повідомити їм позицію Мінфіну щодо можливості враховувати суми податку, сплачені авансом в попередніх і звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг, при розрахунку суми бюджетного відшкодування.

Відразу відмітимо, що у платників, які формували бюджетне відшкодування з сум ПДВ, сплачених авансом, але при цьому на дату камеральної перевірки декларації авансові платежі вже були «отоварені», проблем з відшкодуванням таких сум навіть при найфіскальнішому підході виникати взагалі не повинно.

А тепер проаналізуємо відповідь Мінфіну.

Спочатку в ній констатується, що згідно з п. 200.1 ПКУ сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання (ПЗ) звітного періоду і сумою податкового кредиту (ПК) такого періоду.

Далі Мінфін вказує, що згідно з п. 198.2 ПКУ податковий кредит платника формується за датою події, що сталася раніше («першої події»): списання коштів з рахунку платника в оплату товарів/послуг (передоплати) або отримання платником товарів/послуг. І що таке визначення дати відображення ПК (і ПЗ) «за першою подією» відповідає міжнародній практиці, і зокрема практиці застосування ПДВ в європейських країнах, та законодавчо закріплено в Директиві ЄС. Тобто норми вітчизняного ПКУ відповідають положенням Директиви, і це узгоджується із зобов’язаннями України, закріпленими в Угоді про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

Крім того, в листі двічі згаданий п. 200.4 ПКУ і у кінці спеціально відмічено, що в цілях запобігання неправомірному відшкодуванню ПДВ цей пункт був доповнений умовою про те, що заявлена до бюджетного відшкодування сума ПДВ не може перевищувати суму регліміту, обчислену за формулою, приведеною в п. 2001.3 ПКУ, на момент отримання контролерами декларації.

Ми повністю поділяємо усе сказане Мінфіном. На наш погляд, норми ПКУ тут дуже однозначні і, якби не «кровожерливість» фіскалів, то і питання це ніколи не спливло. Сподіваємося, після того, як цей лист став надбанням мас, дискримінація «відшкодованців» з боку податківців припиниться, оскільки оскаржувати подібне беззаконня тепер можна набагато упевненіше.