№99

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2017/№ 99 Інші номери журналу ›
  • Змінюєте номенклатуру після передоплати? Податківці тепер хочуть два РК (з «-» і з «+») За матеріалами офіційного сайту ДФСУ*
  • Скасовано 365 днів для реєстрації податкових накладних і для податкового кредиту Закон України від 09.11.2017 р. № 2198-VIII
  • Свята/неробочі дні: зустрічаємо нові, проводжаємо старі Закон України від 16.11.2017 р. № 2211-VIII
  • Новорічні цукеркові набори: у ПН одним рядком Лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 10.11.2017 р. № 2576/ІПК/04-36-12-01-16
  • Відшкодовувати ПДВ з передоплат можна! Лист Мінфіну від 21.07.2017 р. № 11310-09-10/19633
  • Індексація та 3200 Лист Мінсоцполітики від 07.09.2017 р. № 2341/0/101-17
  • Нові критерії блокування ПН, або Усіх — під «блокувальний» прес! Про останні нововведення, що спіткали Критерії № 567*, які тільки загострили ситуацію на «блокувальних фронтах», ви вже знаєте**. Сьогодні поговоримо про них трохи детальніше, у тому числі і про деяку, доки ще недовгу, практику «експлуатації» цих змін у Критеріях.
  • Купівля-продаж землі: облік у продавця Мораторій на купівлю-продаж землі, запроваджений свого часу як тимчасовий, діє більш ніж півтора десятка літ. Як наслідок, Україна наразі входить до шістки країн на планеті, де заборонений продаж землі. Щоправда, у нас ця заборона стосується тільки земель сільськогосподарського призначення. Решта земельних ділянок уже давно є об’єктом купівлі-продажу, що у свою чергу призводить до виникнення облікових проблем у сторін таких правочинів. Пропонуємо вам ознайомитися з бухгалтерськими та податковими нюансами операцій із землею*. І почнемо з продавця.
  • Купівля-продаж землі: облік у покупця Продовжуємо розмову про бухгалтерські та податкові нюанси операцій із землею. Чого чекати продавцеві, ви вже знаєте із попередньої статті (див. на с. 13). На черзі — облік у покупця.
  • Неповний робочий час: відпускні і виплати із ФСС Тема встановлення неповного робочого часу працівникам викликала неабиякий інтерес у вас, дорогі друзі. Ви вже вмієте розраховувати норму тривалості робочого часу для працівників, яким встановлено режим неповного робочого часу. Знаєте, як обчислити їм зарплату за фактично відпрацьований час. Сьогодні пропонуємо вам завершальну статтю трилогії «Неповний робочий час»*. Давайте разом з вами розглянемо в ній, як надавати щорічну відпустку, розраховувати виплати, що обчислюються на підставі Порядків № 100 (відпускних) і № 1266** (лікарняні та допомога по вагітності та пологах), працівникам, яким встановлений режим неповного робочого часу.
  • З групи на групу: «кульбіти» підприємця-єдиноподатника Підприємець — платник єдиного податку хоче протягом року двічі змінити групу. Чи можна це зробити і в які строки подавати декларацію? Що ж, давайте проаналізуємо це дійсно оригінальне і незвичайне запитання!
  • Купівля-продаж землі: правове підґрунтя Купівля-продаж земельної ділянки — не торгівля пиріжками (хоча це теж не проста справа). До такої операції треба підійти зважено, детально проаналізувавши усі можливі ризики. А як це зробити, не володіючи відповідними юридичними знаннями? Та ніяк! Тож є сенс майбутнім покупцеві й продавцеві перед укладенням договору купівлі-продажу землі ознайомитися із правовим базисом, який стане відправною точкою облікових операцій із земельними ділянками*. Для більшої конкретики домовимося розглядати тут лише операції купівлі-продажу земельних ділянок між юрособами.
  • Як реагувати на запит з прокуратури (від слідчого)? У всі часи прокурор і слідчий завдавали страху госпсуб’єктам. За найменшим їх запитом кожен намагався(ється) надати усе, що в нього є. Аби тільки не чіпали. Наші читачі останнім часом все частіше цікавляться, як правильно реагувати на вимоги з боку прокурорів і слідчих надати документацію за певними госпопераціями. Ну що ж, відповідаємо.
  • Таблицею не застрахуватися від блокування ПН І знову поговоримо на «ПН-блокувальну» тему. Цього разу — про нові зміни і казуси, пов’язані з горезвісною Таблицею даних платника податку. Багато з тих, кому «пощастило» на практиці зіткнутися з блокуванням податкових накладних (ПН), вже познайомилися з цим «інформаційним» дивом, що тягне за собою цілу низку проблем. Ось частину з них сьогодні й обговоримо.
  • Лікарняні для працівника з інвалідністю Працівник, який хворів протягом чотирьох місяців безперервно, був направлений лікарсько-консультаційною комісією на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК). За результатами огляду МСЕК з 24.10.2017 р. йому встановлена 2 група інвалідності. З 26.10.2017 р. він вийшов на роботу (підприємство не скористалося правом звільнити працівника на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП), але вже 1 листопада знову опинився на лікарняному (загальне захворювання). Чи підлягає оплаті період такої тимчасової непрацездатності? Якщо так, то як урахувати при розрахунку лікарняних дні, протягом яких документи працівника розглядалися на МСЕК (24 і 25 жовтня)?
  • ФОП на ЄП отримав гарантійний платіж: дохід чи ні? ФОП на ЄП третьої групи отримав від покупця в забезпечення виконання зобов’язання за договором гарантійний платіж, який підлягає повному поверненню без заліку в оплату товару. Чи включається ця сума до складу доходів?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі