11.12.2017

ФОП на ЄП отримав гарантійний платіж: дохід чи ні?

ФОП на ЄП третьої групи отримав від покупця в забезпечення виконання зобов’язання за договором гарантійний платіж, який підлягає повному поверненню без заліку в оплату товару. Чи включається ця сума до складу доходів?

Обережний ФОП суму такого гарантійного платежу (аналогічно передоплаті) при отриманні покаже в гр. 2 Книги обліку доходів (якщо він — неплатник ПДВ) або Книги обліку доходів і витрат* (якщо він — платник ПДВ), а при поверненні — в гр. 3. Причому, з поверненням постарається встигнути до закінчення календарного року.

* Далі позначимо їх обидві як Книги ОДВ. Форми Книг затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Із видів забезпечення виконання зобов’язань, установлених у ст. 546 ЦКУ, ваш гарантійний платіж, що підлягає повному поверненню покупцеві (очевидно, в разі виконання ним зобов’язань за договором), найбільше схожий на заставу (ст. 572 ЦКУ). Хоча, відверто кажучи, дивує: навіщо це ви збираєтеся ганяти гроші туди-сюди замість того, щоб скористатися одним із найпоширеніших видів забезпечення — завдатком (ст. 570 ЦКУ)…

А от у ст. 292 ПКУ, що регламентує порядок визначення доходів і їх склад для єдиноподатників вашої групи, а тим більше в п. 292.11 ПКУ, в якому прописані 10 конкретних ситуацій НЕвключення отриманих єдиноподатником сум до складу доходів, термінологія значно бідніша… Проте в п.п. 5 п. 292.11 ПКУ прямо сказано принаймні про невключення до складу доходів повернених покупцеві сум коштів (авансів і передоплат), а в 107.04 БЗ це правило поширене також і на повернені суми завдатку.

Звертаємо вашу увагу на важливу обставину. Якщо гарантійний платіж ви отримали в готівковій формі, то навіть не вагайтеся: цю суму потрібно відразу ж записати в гр. 2 Книги ОДВ. Адже ФОП на ЄП у ній зобов’язаний повністю і своєчасно (тобто відразу) оприбутковувати всю підприємницьку готівку, що отримав. Інакше йому загрожує п’ятикратний штраф «за неоприбуткування». Тому в подібній (готівково-оплатній) ситуації, як мовиться, без варіантів: при надходженні суми гарантійного платежу потрібно відобразити її в гр. 2 Книги ОДВ, при поверненні — в гр. 3 Книги ОДВ. І сподіваємося, що контролери не стануть чіплятися до того, що ця сума формально не є ані авансом, ані передоплатою (чи завдатком), виключення яких зі складу доходів єдиноподатника прямо передбачено ПКУ

Якщо ж цю суму ви отримали в безготівковій формі, то описана обережна позиція аргументується відсутністю чіткої регламентації в ПКУ ситуації з отриманням/поверненням подібних платежів. Нагадуємо, до речі, що готівкові і безготівкові оплати/повернення в Книзі ОДВ фіскали вимагають показувати окремо.

Проте є і сміливі аргументи не визнавати такий гарантійний платіж доходом: визначення доходу в ПКУ відсутнє, тому згідно з п. 5.3 ПКУ ми маємо право взяти його з НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», а під нього гарантійний платіж не підпадає. До того ж у нещодавно виключеній (не з «податкових» причин) консультації із 108.01.02 БЗ прямо визнавалося, що гарантійний внесок від учасника аукціону доходом біржі на ЄП не є.

І останнє. Якщо ви таки платник ПДВ (тобто ФОП на ЄП третьої групи на ставці 3 %), то у вас можуть виникнути супутні запитання щодо податкового обліку ПДВ при отриманні/поверненні гарантійного платежу. Така ситуація врегульована в ПКУ чітко: оскільки платіж у забезпечення виконання зобов’язання не може бути класифікований як постачання, для нарахування ПДВ при його отриманні підстав немає (лист ДФСУ від 27.11.2017 р. № 2725/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і 101.04 БЗ щодо гарантійного внеску при оренді; лист ДФСУ від 16.11.2017 р. № 2642/6/99-99-15-03-02-15/ІПК щодо отримання застави від провайдера).