13.02.2017

«Санітарно-гігієнічне» використання води — все одно подайте заяву!

Податківці у листі від 30.01.2017 р. № 2069/7/99-99-12-03-04-17 зауважують: якщо платник рентної плати за спецводовикористання у звітному (податковому) році планує здійснювати використання води виключно для власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, він має подати про це заяву (у довільній формі).

Заява подається не пізніше граничного строку подання податкової звітності з рентної плати за І квартал звітного (податкового) року у відповідний контролюючий орган (цього року — не пізніше 10 травня). Лише тоді, на думку податківців, звітність зі «спецводоренти» протягом податкового (звітного) року можна не подавати.

Зі свого боку зауважимо, що така вимога є вигадкою фіскалів, оскільки нічого подібного щодо подання звітності із рентної плати ПКУ не передбачає. Натомість згідно із п. 49.2 ПКУ, якщо у звітному періоді у платника податків не виникають об’єкти оподаткування, або немає показників, які підлягають декларуванню, він має право не подавати податкові декларації без жодних додаткових умов.