№13

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2017/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Абсолютний «нуль»? (ДФСУ передумала обкладати ПДВ збитковий експорт) Лист ДФСУ від 23.12.2016 р. № 40757/7/99-99-15-03-01-17
  • ЦПД-виплати «своїм»: фіскали дають неприбутківцям «добро» Лист ДФСУ від 04.01.2017 р. № 28/6/99-99-15-02-02-15
  • Податкова накладна: який УКТ ЗЕД, якщо набір/комплект? 2017-й підкинув нові головоломки: як закодувати в податковій накладній (ПН) товар, що поставляється? Навіть коли на перший погляд товар простий, установити сходу його код іноді не так вже й просто. А що вже говорити, коли товари/комплектуючі (два і більше) з’єднують у набір/комплект! От уже дійсно задачка не з легких! Зараз про це і поговоримо.
  • Транспортний податок:* справляти не можна ігнорувати Спав третій вал податкової реформи — і втретє поспіль на піску залишилися тільки невиразні сліди від попередньої версії транспортного податку. Не станемо зазирати ще далі у глиб часів — повірте, ситуація з оподаткуванням транспортних засобів і тоді була такою собі. Але те, що витворяють законодавці в цьому сегменті податкового права зараз, інакше як бедламом** назвати складно. При тому, що сам розрахунок транспортного податку укладається в одну арифметичну дію. Знати б тільки, що рахувати. А ось з цим якраз — постійні проблеми. Не інакше як хтось свідомо каламутить воду… Але — убік зайві емоції! Давайте говорити по суті.
  • Неповний робочий час: якщо хочеться встановити Роботодавець хоче перевести працівників на неповний робочий час. Причини банальні — бажання знизити витрати на оплату праці. Як таке переведення оформити документально, щоб не порушити вимоги чинного трудового законодавства?
  • Відшкодування збитків: ПДВ є чи нема? Ви, звісно, вже чули про новоявлену позицію податківців щодо нарахування ПДВ у тих випадках, коли платник отримує відшкодування збитків*. Упевнені, що декого з вас вона зачепила за живе. Тож сьогодні за вашими проханнями розглядаємо зазначену ситуацію більш детально.
  • ПДВ-помилка: як платити за уточненкою? До редакції надійшло запитання. Цікаве воно тим, що припадає на перехідний період, який, на жаль, не до кінця прописано в ПКУ і наразі не пояснений податківцями. Давайте самі докопаємося до істини.
  • Як відстрочити/уникнути податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ? Із 50 бракованих бюстгальтерів можна виготовити 100 панамок. (За мотивами «вірменського радіо») Пункт 198.5 ПКУ за своєю суттю нагадує кнопку «Delete», завдяки якій бюджет наповнюється ПДВ, перетворюючи цей податок, нарахований з певних постачань товарів/послуг, на податок з обороту (у середньому за ставкою 16,4 %*). Чи є шанс якось уникнути або хоча б відтягнути нарахування цього так званого компенсуючого ПДВ? Давайте поглянемо, як можна вирішити такі проблеми.
  • Основні засоби та нематеріальні активи в обліку ФОП-загальносистемника Звітна пора – 2016 йде на спад. Зате новий звітний рік — у самому розпалі. Якраз прийшов час глибше вникнути в законодавчі новини 2017 року. Тим більше, що в підприємця-загальносистемника їх чимало. Безумовно, як бальзам на душу сприйняли вони розширений перелік підприємницьких витрат, а також право включати до витрат амортизацію основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА). Але й тут не обійшлося без ложки дьогтю. Давайте розбиратися з новими правилами амортизації ОЗ і НМА.
  • «Трудові» штрафи: застосування Сутеніло. Дуже довго бухгалтер перечитував КЗпП. Неймовірні суми штрафів кружляли в голові. Знайома ситуація? Вкотре норми трудового законодавства підкидають нам чергову тему для роздумів. Наразі назріває запитання, хто і як накладатиме «трудові» штрафи згідно зі ст. 265 КЗпП? Розбираємося з проблемою.
  • Коли після перевірки відображати в обліку виправлену «первинку» При перевірці податківці зняли витрати (у первинному документі не було посади та П. І. Б. відповідальних осіб), нарахували штраф і пеню. Документ виправили. Чи можна врахувати ці витрати в декларації за поточний звіт ний період (підприємство — квартальник) чи треба подавати уточненку?
  • Якщо новоспечений малодохідник забув про відмітку про незастосування різниць У 2015 році наше підприємство належало до високодохідників і в податковоприбутковому обліку коригувало фінансовий результат на всі податкові різниці. У 2016 році дохід не перевищив 20 млн грн. Чи мали ми право при заповненні декларації з податку на прибуток за 2016 рік відмовитися від розрахунку різниць і рахувати податок тільки виходячи з бухгалтерського фінрезультату без жодних коригувань?
  • Не коригуєте фінрезультат на всі різниці? Повторіть відмітку! Ми — малодохідне підприємство (з доходом не більше 20 млн грн.). За рішенням керівника не коригуємо фінрезультат на «податкові» різниці. Чи потрібно в декларації з податку на прибуток за 2016 рік знову заповнювати поле «Наявність рішення», якщо його заповнювали в декларації за 2015 рік, коли вперше прийняли рішення не коригувати фінрезультат?
  • Чим запам’ятався січень
  • Тип статури і характер Конституція — Основний Закон. Це, загалом, вірно не лише для держави, але й для людини. Ідеться про тілесну конституцію, тобто про загальну будову тіла. Невже і це впливає на поведінку та психічні процеси людини? Саме так. Люди з певним типом статури мають певні психічні особливості.
  • Індекс інфляції за січень 2017 року
  • Чи треба отримувати новий витяг про НГО землі? З 1 січня 2017 року набрав чинності новий Порядок нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затверджений наказом Мінагрополітики від 25.11.2016 р. № 489.
  • «Санітарно-гігієнічне» використання води — все одно подайте заяву! Податківці у листі від 30.01.2017 р. № 2069/7/99-99-12-03-04-17 зауважують: якщо платник рентної плати за спецводовикористання у звітному (податковому) році планує здійснювати використання води виключно для власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, він має подати про це заяву (у довільній формі).
  • Якщо податковий борг виник з вини банку
  • Комунальні соцнорми зменшено
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі