05.01.2017

Запис про роботу внесли до розділу «Відомості про нагородження»: виправляємо помилку

Наше підприємство прийняло на роботу нового працівника. Виявилось, що в його трудовій книжці всі сторінки розділу «Відомості про роботу» заповнені. Ми внесли запис про прийняття на роботу до розділу «Відомості про нагородження». Чи не є це помилкою?

На жаль, є.

У розділі «Відомості про нагородження» трудової книжки фіксують інформацію тільки про нагородження державними винагородами України та відзнаками України. Так передбачає п. 2.2 Інструкції № 58.

Можливості вносити до цього розділу інші відомості ця Інструкція не допускає. Зате вона попереджає: якщо всі сторінки відповідних розділів трудової книжки заповнені, її доповнюють вкладишем, а точніше, вшивають його у книжку (див. п. 3.1).

Вкладиш, як і трудова книжка, має серію та номер. Та й заповнюють його (уключаючи титульний аркуш) за місцем роботи працівника в такому самому порядку, що і трудову книжку.

Коли вносять відомості до відповідного розділу вкладиша, продовжують порядкову нумерацію записів трудової книжки.

Наприклад, якщо в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки останній порядковий номер 32, то в аналогічному розділі вкладиша перший запис має бути під номером 33.

Ви внесли запис про прийняття працівника на роботу неналежним чином — не до вкладиша до трудової книжки, а до передбаченого для інших цілей розділу «Відомості про нагородження». Це свідчить про те, що при заповненні трудової книжки ви припустилися неточності. А отже, повинні її виправити.

Як це зробити правильно? Розповідаємо.

Перший крок. Відкрийте розділ «Відомості про нагородження» трудової книжки і внесіть до нього виправний запис у порядку, передбаченому п. 2.10 Інструкції № 58, а саме:

— у графі 1 проставте черговий номер, наступний за порядком за номером останнього (у цьому випадку — неправильного) запису;

— у графі 2 зазначте дату створення виправляючого запису;

— у графу 3 впишіть: «Запис за № таким-то недійсний, як внесений помилково до іншого розділу трудової книжки».

Щоправда, мусимо попередити: п. 2.10 Інструкції № 58 регулює порядок виправлення неточного, неправильного запису тільки для тих ситуацій, коли такий запис спочатку було внесено до належного розділу трудової книжки.

Проте, на нашу думку, цілком логічно застосовувати цей порядок і у випадках, коли правильний за своїм змістом запис було внесено до неналежного розділу трудової книжки. Адже інших варіантів Інструкцією № 58 усе одно не передбачено.

Наведемо зразок виправного запису в розділі «Відомості про нагородження» трудової книжки (див. рис. 1).

Другий крок. Заведіть вкладиш до трудової книжки, якщо його досі не було. У розділі «Відомості про роботу» вкладиша під порядковим номером, що настає за номером останнього запису в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки, повторіть той запис, який ви помилково включили до розділу «Відомості про нагородження».

Наведемо нижче зразок правильного запису про переведення у вкладиші трудової книжки в розділі «Відомості про роботу».