№01-02

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2017/№ 01-02 Інші номери журналу ›
  • Трудова книжка: головні правила оформлення Уявляєте: перша трудова книжка з’явилася у Франції в середині XVIII сторіччя. Уже тоді від працівника при прийнятті на роботу вимагалося пред’явлення документа від попереднього наймача. Такий порядок було запроваджено з метою боротьби із бродяжництвом. І хоча на дворі вже XXI сторіччя з його масштабним розвитком IT-технологій, у нашій країні паперові трудові книжки наразі не вдалося перевести в електронну форму. Причому законопроект про скасування трудових книжок на сьогодні відкликаний. Так що, схоже, з цим анахронізмом минулого нам ще доведеться повозитися. А тому кожному роботодавцю, як і раніше, важливо знати, як оформляти, обліковувати та зберігати ці важливі документи. Про те, як це робити правильно, ми зараз 3з вами, дорогі друзі, й поговоримо.
  • Оформляємо трудову книжку, вкладиш, дублікат З основними правилами оформлення трудових книжок ви вже ознайомилися (див. с. 3). Зараз давайте, друзі, уважно розберемося в деталях цієї процедури.
  • Приймаємо працівника на роботу: вносимо запис до трудової книжки Хочете знати, як правильно вносити запис про прийняття працівника на роботу? Тоді, друзі, ця стаття — для вас.
  • Переводимо працівника на іншу роботу У процесі господарської діяльності в підприємства може виникнути необхідність перевести працівника на іншу роботу на тому ж підприємстві. Чи потрібно в такому разі запис про переведення вносити до трудової книжки працівника? Якщо так, то як це зробити правильно? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.
  • Заохочення та нагородження: уносимо записи Ваш працівник постійно показує високі результати праці? Він ініціативний, креативний, та й просто душа колективу? Чом би такого розумника не нагородити за це, наприклад, Почесною грамотою чи премією? Чудова ідея! А як зробити, щоб пам’ять про нагороду/премію залишилася у працівника на довгі роки? Унести запис про неї до його трудової книжки. Згодні?
  • Працівник змінив ім’я: уносимо коригування до його трудової книжки Психологи стверджують, що для людини звук її імені є найсолодшим і найважливішим звуком людської мови. Але інколи доводиться міняти свою «візитну картку» — прізвище, ім’я чи по батькові. Ваш працівник теж обзавівся новою «візиткою»? Тоді поспішіть унести зміни до його трудової книжки. Хочете знати, яким чином? Розповідаємо.
  • Виправляємо у трудовій книжці неправильні або неточні записи Ви або ваш працівник виявили помилку після внесення запису до трудової книжки? Не засмучуйтеся. Це справа виправна. У цій статті ми розповімо вам, як саме виправляють неправильні або неточні записи у трудовій книжці. Читайте уважно!
  • «Я ухожу, ухожу красиво...»: вносимо до трудової книжки запис про звільнення Ви вже добре знаєте, як правильно оформити трудову книжку працівнику і як унести до неї записи про прийняття на роботу, переведення, заохочення та нагородження. Надійшов час з’ясувати, як грамотно зробити в цьому важливому документі запис про звільнення працівника. Цим зараз і займемося.
  • Порядок обліку трудових книжок на підприємстві Як уносити записи до трудової книжки працівника, ми з вами вже розібралися. А як обліковують ці документи на підприємстві, ви хочете знати? Тоді ця стаття — для вас.
  • Трудову «на бочку», або Що робити, якщо роботодавець не повертає трудову книжку при звільненні У житті трапляється всяке. «Не зійтися характерами» можна і зі своїм роботодавцем. Ви вирішили припинити з ним трудові відносини. Але от біда. Роботодавець ніяк не хоче відпускати вас. Не віддає трудову книжку при звільненні. Причин може бути купа — від непідписання обхідного листа до непогашених перед підприємством боргів. Така проблема виникла в нашого читача. Давайте розберемося, чи законна така поведінка роботодавця і як усе ж таки можна отримати трудову книжку на руки.
  • Підприємець і трудова книжка Чи може підприємець оформити трудову книжку найманому працівнику і внести до неї записи про роботу? Якщо так, то як засвідчити запис у трудовій книжці, якщо в підприємця немає печатки? Чи може він унести до своєї трудової книжки запис про період роботи підприємцем?
  • Приcвоїли працівнику нову категорію? Внесіть запис до трудової книжки Як внести до трудової книжки запис про присвоєння працівникам кваліфікаційних категорій, кваліфікаційних розрядів робітникам та класу водіям автотранспортних засобів?
  • Робота за сумісництвом: як унести запис до трудової книжки Як унести запис до трудової книжки працівника про його роботу за сумісництвом?
  • Запис про роботу внесли до розділу «Відомості про нагородження»: виправляємо помилку Наше підприємство прийняло на роботу нового працівника. Виявилось, що в його трудовій книжці всі сторінки розділу «Відомості про роботу» заповнені. Ми внесли запис про прийняття на роботу до розділу «Відомості про нагородження». Чи не є це помилкою?
  • Печатка у трудовій книжці: бути чи не бути? Чи обов’язково засвідчувати записи у трудовій книжці печаткою?
  • Поновлення на роботі за рішенням суду: як відобразити у трудовій книжці? Підприємство звільнило працівника за прогул. Однак він вирішив, що звільнений незаконно і звернувся за захистом своїх прав до суду. Суд виніс рішення на користь працівника. Тепер він має бути поновлений на роботі на колишній посаді. Як правильно внести зміни до трудової книжки працівника?
  • Право на пільгову пенсію: як відобразити у трудовій книжці? Ми приймаємо працівника на роботу, яка дає право на пільгове пенсійне забезпечення. Як правильно внести запис про це до трудової книжки працівника, якщо атестацію робочого місця ми провели раніше, ніж прийняли працівника на роботу?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Чим запам’ятався грудень
  • Бухгалтерський тест за грудень Для бухгалтера головне — впевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка чи «ай-фактор» — немає проблем. Але інколи відповідь потрібна миттєво. А давайте суто поміж нами перевіримо, як добре «зайшли» теми грудневих номерів?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі