16.01.2017

Трансфертне ціноутворення

Новацій, що регулюють питання трансфертного ціноутворення (ТЦУ), у ПКУ з’явилося багато. Але сьогодні ми виділимо тільки найосновніші.

Склад контрольованих операцій

Уточнено та доповнено склад контрольованих операцій (з п.п. 39.2.1.1 ПКУ).

Так, по-перше, до операцій ЗЕД-продажів через комісіонерів додали ще й операції придбання товарів/послуг ( абзац «б» п.п. 39.2.1.1 ПКУ).

По-друге, операції з нерезидентами зі спеціального Переліку* ( абзац «в» п.п. 39.2.1.1 ПКУ) тепер визнаються контрольованими не з дати включення держави/території до Переліку, а з 1 січня наступного року.

* Затверджений розпорядженням КМУ від 16.09.2015 р. № 977-р.

По-третє, до складу контрольованих додано новий вид операцій ( абзац «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ): госпоперації з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок) та/або не є податковими резидентами держави, де вони зареєстровані як юридичні особи.

Зауважимо, що ця нова норма запрацює з того моменту, коли Кабмін затвердить перелік організаційних форм таких нерезидентів у розрізі країн.

Критерії для визнання операцій контрольованими

Як і передбачалося, критерії «контрольованості» операцій підвищили. Так, операції вважатимуться контрольованими при одночасному виконанні таких умов:

— річний дохід платника від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн. (був — 50 млн грн.) (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

— обсяг контрольованих господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн. (був — 5 млн грн.) (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Проте майте на увазі!

Звіти за 2016 рік доведеться складати ще орієнтуючись на старі критерії (50 млн грн./5 млн грн.)

Крім того, удосконалили методи ТЦУ і доповнили перелік джерел інформації.

Строки звітності

Як і раніше, для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік. Щоправда, у п.п. 39.4.2 ПКУ тепер установлено новий строк подання Звіту про контрольовані операції** (замість старого строку «до 1 травня року, що настає за звітним»):

** За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. № 8.

строк подання Звіту про контрольовані операції відсунули до 1 жовтня

Майте на увазі! Тепер можна надавати «новий» і «уточнюючий» Звіти. Проте запам’ятайте! Подання платником податку «уточнюючого" Звіту не звільняє його від відповідальності, передбаченої п. 120.3 ПКУ. Тепер власне про відповідальність.

Штрафи

У частині драконівських «трансфертних» штрафів також унесли поправки. Додали окремі штрафи за прострочення подання Звіту і включення до Звіту контрольованих операцій і подання документації за ТЦУ ( п. 120.4 ПКУ).

«Старі» штрафи з п. 120.3 ПКУ застосовуватимуть тільки за неподання Звіту; за не включені до Звіту контрольовані операції та за неподання документації з трансфертного ціноутворення за контрольованою операцією.

Методика розрахунку «старих» штрафів залишилася колишньою, але, як і за новими, прив’язана тепер (!) до розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (ПМПО), установленого на 1 січня звітного року (на 1 січня 2017 року він установлений у розмірі 1600 грн.).

Як тепер штрафуватимуть, див. у таблиці.

«Трансфертні» штрафи

Штрафи за несвоєчасне подання/недекларування ( п. 120.4 ПКУ)

Штрафи за неподання/недекларування ( п. 120.3 ПКУ)

1. Звіту про контрольовані операції

1 ПМПО за кожен день прострочення

(але не більше 300 ПМПО)

300 ПМПО*

2. Контрольованих операцій у поданому Звіті

1 ПМПО за кожен день прострочення

(але не більше 300 ПМПО)

1 % від незадекларованої суми контроперацій

(але не більше 300 ПМПО)*

3. Документації з ТЦУ

2 ПМПО за кожен день прострочення

(але не більше 200 ПМПО)

3 % від контроперацій з неподаної ТЦУ-документації

(але не більше 200 ПМПО)*

* Сплата цих штрафів не звільняє платника від обов’язку надати Звіт/«уточнюючий» Звіт/документацію з ТЦУ!

Якщо Звіт не подасте протягом 30 календарних днів після граничного строку сплати цього штрафу, то з 31-го дня почнуть капати по 5 ПМПО за кожен день прострочення.

висновки

  • Граничний строк подання Звіту про контрольовані операції перенесли на 1 жовтня.
  • Крім штрафів за саме неподання Звіту/документації з ТЦУ, судячи з усього, заплатити штраф доведеться і за кожен день прострочення.