13.07.2017

У відпустці для догляду до 3 років мати захворіла/народила ще одну дитину

Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду до 3 років і не працює. Чи має вона право в цей період на лікарняні й декретні (якщо народила ще одну дитину)?

Лікарняні. Жінці, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років і не працює, не оплачуються періоди тимчасової непрацездатності. Чому? Усе просто. Мета лікарняних — компенсувати (повністю або частково) працівникові втрату заробітної плати при настанні страхового випадку.

Ваша працівниця не працює, а отже, і зарплату не отримує. Тому компенсувати їй нічого.

Водночас якщо матуся захворіла, у зв’язку з чим за висновком лікаря певний час не може доглядати за дитиною, п. 3.13 Інструкції № 455 дозволяє видати лікарняний лист іншій працюючій особі, яка і доглядатиме за дитиною віком до 3 років замість її матері. Лікарняний виписує лікар-педіатр на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує захворювання матері.

У разі хвороби дитини віком до 3 років у відпустці для догляду за якою перебуває жінка, лікарняний лист для догляду за такою дитиною не видається (п. 3.15 Інструкції № 455). А раз немає листка непрацездатності — немає і лікарняних.

Декретні. На практиці звичайна річ — випадки, коли в жінки, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Під час перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається й оплачується на загальних підставах.

На період, поки матуся перебуватиме в пологовому будинку і не зможе доглядати за дитиною, у відпустці для догляду за якою вона перебуває, особа, яка здійснюватиме такий догляд, може оформити в педіатра листок непрацездатності. Підставою для його видачі буде довідка зі стаціонару, що засвідчує пологи матері, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років.