№56

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2017/№ 56 Інші номери журналу ›
  • Праця жінок: пільги та гарантії Мами, бабусі, дочки, внучки, улюблені дружини і подруги — прекрасна, приваблива, чарівна половина людства. Чоловіки готові кинути весь світ до ваших ніг, а трудове законодавство — обдарувати пільгами. Саме про останні ми пропонуємо вам сьогодні поговорити.
  • Як піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років Працівниця після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами хоче піти у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Як це оформити документально?
  • Відпустка для догляду до 3 років і стаж Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду до 3 років. Чи включається період перебування в такій відпустці в стаж?
  • У відпустці для догляду до 3 років мати захворіла/народила ще одну дитину Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду до 3 років і не працює. Чи має вона право в цей період на лікарняні й декретні (якщо народила ще одну дитину)?
  • Дата виходу на роботу після відпустки для догляду до 3 років Працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років. Дитині виповниться 3 роки 20.07.2017 р. Коли жінці слід виходити із цієї відпустки — 20 чи 21 липня?
  • Тривалість робочого дня під час відпустки для догляду до 3 років Якої максимальної тривалості може бути робочий день жінки, яка, не виходячи з відпустки для догляду за дитиною, хоче працювати на умовах неповного робочого часу?
  • З відпустки для догляду до 3 років — на роботу на повний робочий день Працівниця, що перебуває у відпустці для догляду до 3 років, хоче перервати її і вийти на роботу на повний робочий день. Чи втратить вона в цьому випадку право на допомогу при народженні дитини?
  • Новий працівник на час відпустки для догляду до 3 років Працівниця йде у відпустку для догляду до 3 років. Чи можна на її посаду прийняти іншого працівника? Чи вважається це робоче місце вакансією і чи потрібно повідомляти про його наявність у центр зайнятості?
  • Як батьку піти у відпустку для догляду до 3 років Чи може у відпустку для догляду до 3 років піти батько дитини? Якщо так, то на підставі яких документів?
  • Навчальна відпустка під час відпустки для догляду до 3 років Працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років і заочно навчається в інституті. Чи має право підприємство надати їй і оплатити навчальну відпустку?
  • Табелюємо роботу під час відпустки для догляду до 3 років Як правильно заповнити Табель обліку використання робочого часу для працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і працює на умовах неповного робочого дня?
  • Ліквідація відділу: що з працівницею, яка перебуває у відпустці до 3 років? Жінка після двох років перебування у відпустці для догляду до 3 років народжує другу дитину. Відділ, у якому вона працювала, буде ліквідований. Чи можна звільнити таку працівницю?
  • Відрядження для молодої мами: можна чи ні? Жінка, що має дворічну дитину, перервала відпустку для догляду за нею і вийшла на роботу на повний робочий день. Чи можна направити таку працівницю у відрядження?
  • Звільнення за згодою сторін у відпустці для догляду до 3 років Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Чи можна звільнити її за згодою сторін в останній день такої відпустки?
  • Відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років: як оформити? В якому випадку працівниця після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років може взяти відпустку до досягнення дитиною 6-річного віку? Як оформити її документально?
  • Як впливає відпустка для догляду до 6 років на щорічну відпустку і розмір лікарняних? Чи включається період відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років у стаж роботи, що надає право на щорічну відпустку, і в страховий стаж для оплати лікарняного?
  • Батько у відпустці для догляду за дитиною до 6 років У сім’ї працівника двоє дітей — 1,5 і 4 років. У відпустці для догляду за молодшою дитиною перебуває мати. Старша дитина потребує домашнього догляду згідно з медичним висновком. Чи може правом на відпустку для догляду за нею скористатися батько?
  • Чи може «дитячою» відпусткою скористатися багатодітний батько Працівник є батьком трьох дітей віком до 15 років. Його дружина — мати цих дітей — не працює і на лікуванні не перебуває. Чи може працівник за таких обставин скористатися додатковою відпусткою на дітей?
  • Соцвідпустка на дітей для сумісника: можна чи ні? Чи має право на додаткову відпустку на дітей жінка — мати двох дітей віком до 15 років, яка працює на підприємстві за сумісництвом?
  • Додаткова відпустка на дітей одинокої матері Чи вважається одинокою матір’ю для цілей надання додаткової відпустки на дітей жінка, яка виховує дитину без чоловіка?
  • Документи, що підтверджують право на «дитячу» відпустку Які документи підтверджують право працівника на додаткову оплачувану відпустку на дітей?
  • Граничний вік дитини, що надає право на «дитячу» соцвідпустку Який граничний вік дитини, що надає право на отримання соціальної додаткової відпустки на дітей?
  • «Дитяча» відпустка в перший рік роботи мами Жінка, що має двох дітей віком до 15 років, прийнята на роботу на підприємство 01.03.2017 р. У червні 2017 року вона подала заяву з проханням надати їй додвідпустку на дітей. Має вона право на цю відпустку у 2017 році? Якщо так, то як розрахувати її тривалість на цей рік?
  • Якщо працівниця захворіла під час «дитячої» відпустки Працівниці, що має дитину-інваліда, надана додаткова відпустка на дітей з 3 липня 2017 року. Під час цієї відпустки вона захворіла. Період хвороби — з 4 по 10 липня 2017 року. Чи має вона право на оплату лікарняного? Чи можна їй продовжити цю відпустку або перенести на інший час?
  • Виплачуємо компенсацію за невикористану «дитячу» відпустку Працівниця, що має двоє дітей віком 14 і 12 років, з моменту прийняття на роботу (03.01.2006 р.) жодного разу не скористалася «дитячою» відпусткою. У липні 2017 вона звільняється. Чи зобов’язане підприємство нарахувати їй компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей? Якщо так, то за який період? Чи можна перерахувати нараховану компенсацію на рахунок нового роботодавця, оскільки жінка звільняється у зв’язку з переведенням на інше підприємство?
  • Що робити з невикористаною соцвідпусткою У працівниці, що має двоє дітей віком до 15 років, накопичилося 40 календарних днів невикористаної «дитячої» відпустки за минулі роки. Чи можна їй за ці дні виплатити компенсацію грошима? Чи має вона право поділити цю відпустку на частини?
  • Звільнення під час відпустки для догляду до 3 років: що з «дитячою» відпусткою? Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за другою дитиною до трьох років. Старшій дитині 13 років. Не виходячи на роботу із цієї відпустки, жінка звільняється у зв’язку з переведенням на інше підприємство. Чи потрібно їй при звільненні виплачувати компенсацію за невикористані дні «дитячої» відпустки?
  • Старшій дитині виповнилося 15 років: чи є право на «дитячу» відпустку? Старшій дитині працівниці (матері двох дітей) 9 січня 2017 року виповнилося 15 років. Чи має вона право на «дитячу» відпустку у 2017 році?
  • Тривалість відпустки за двома підставами На підприємстві працює співробітниця, що має двох дітей 10 і 14 років. Молодша дитина — інвалід. Якої тривалості жінці належить додаткова відпустка на дітей?
  • Дитина прописана за місцем навчання Працівниця є одинокою матір’ю (розлучена і виховує дитину сама). У 2016 році її дитина закінчила школу і вступила до ВНЗ в іншому місті, де прописалася за місцем навчання звересня 2016 року. У грудні 2017 року дитині виповниться 18 років. Чи має працівниця право на додаткову відпустку на дітей за 2016 і 2017 рік?
  • Якщо дочка стала мамою Працівниця — одинока мати — виховує дочку 17 років. Цього року дочка народила дитину. Чи збережеться в працівниці право на додвідпустку на дітей?
  • Не усиновив — не вважається Працівниця має двох дітей 6 і 10 років, батько яких помер. Цього року вона повторно вийшла заміж, але новим чоловіком діти не усиновлені. За якими підставами їй може надаватися додвідпустка на дітей? Як визначити останній день такої відпустки, якщо на її період припадає святковий день?
  • Якщо накопичився відпускний запас Працівниця має право на додвідпустку на дітей за 2012 — 2017 роки. Проте вона ще жодного разу не ходила в таку відпустку. Чи може Держпраці при проведенні інспекції розглядати це як порушення законодавства про відпустки?
  • Пробіжка по таблицях Яким чином «батьківські» відпустки (відпустка для догляду за дитиною і соціальна додаткова відпустка на дітей) відображаються в таблицях 1, 5 і 6 форми № Д4?
  • Після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у відпустку до 3 років Запитання 1. 17 липня 2017 року в працівниці Гай Ольги Сергіївни (податковий номер 3155777544, основне місце роботи) закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. З 18 липня 2017 року їй надана відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Сума допомоги з вагітності та пологів, яка була нарахована і відображена у ЄСВ-звітності в березні 2017 року за дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадає на липень 2017 року, — 1955 грн. Інші виплати в липні 2017 року працівниці не нараховувалися.
  • Після відпустки для догляду до 3 років у відпустку для догляду від 3 до 6 років Запитання 2. 17 липня 2017 року в працівниці Барченко Ганни Петрівни (податковий номер 2976543756) закінчилася відпустка для догляду за дитиною до 3 років. З 18 липня 2017 року їй надана відпустка для догляду за дитиною до 6 років.
  • Після відпустки для догляду на роботу Запитання 3. 29 червня 2017 року в працівниці Козенко Галини Іванівни (податковий номер 2912457896, основне місце роботи) закінчилася відпустка для догляду до 6 років. З 30 червня вона вийшла на роботу і приступила до виконання своїх посадових обов’язків. Сума зарплати, нарахована їй за фактично відпрацьовані дні червня, — 250 грн. (ЄСВ — 55 грн.).
  • Відпустка до 3 років і робота Запитання 4. Працівниця Сущенко Світлана Семенівна (податковий номер 2956892314, основне місце роботи), яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, вийшла на роботу (на ту ж посаду) на умовах неповного робочого часу з 21 червня 2017 року. Сума заробітної плати, нарахованої їй за фактично відпрацьований час у червні, — 1750 грн. (ЄСВ — 385 грн.).
  • Якщо єдина працівниця ФОП у декреті Запитання 7. Єдина працівниця приватного підприємця пішла в липні 2017 року у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, після закінчення якої вона планує використати відпустку по догляду за дитиною до 3 років. Чи потрібно цьому підприємцеві подавати Звіт з ЄСВ без сумових показників?
  • Ідемо в додвідпустку на дітей Запитання 8. Працівниця Зайченко Ольга Сергіївна (податковий номер 2972548923) з 24 липня по 2 серпня 2017 року перебуватиме в додвідпустці на дітей. Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні липня 2017 року — 3000 грн. (ЄСВ — 660 грн.). Сума відпускних за період додвідпустки — 1420 грн., у тому числі за 8 календарних днів липня — 1136 грн. (ЄСВ — 249,92 грн.), за 2 календарні дні серпня — 284 грн. (ЄСВ — 62,48 грн.). Сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні серпня 2017 року — 3818,18 грн. (ЄСВ — 840 грн.). Для працівниці підприємство є основним місцем роботи.
  • З’явилася друга підстава для соцвідпустки на дітей: визначаємо тривалість На підприємстві працює жінка — мати двох дітей віком 7 і 11 років. З батьком старшої дитини працівниця розлучена, але батько брав участь у її вихованні. Вона вийшла заміж вдруге і у цьому шлюбі народила молодшу дитину, але новий чоловік не всиновлював дитину жінки від першого шлюбу. У лютому 2017 року вона скористалася соцвідпусткою на дітей за підставою «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» тривалістю 10 календарних днів, на який вона має право у 2017 році. У травні 2017 року її колишній чоловік — батько старшої дитини — помер. Чи виникає у працівниці право на соцвідпустку на дітей за 2017 рік й за підставою «одинока мати»? Якщо так, то чи необхідно цій працівниці надати соцвідпустку на дітей за 2017 рік тривалістю ще 7 календарних днів?
  • Відпустка для догляду за дитиною до 16 років: відображаємо у ЄСВ-звіті Працівниці нашої організації з 12 червня 2017 року надано відпустку без збереження заробітної плати до досягнення дитиною 16 років (дитина хвора на цукровий діабет І типу). Чи необхідно подавати індивідуальні відомості на цю працівницю до системи персоніфікованого обліку за період такої відпустки?
  • Перелік основних документів, використаних у тематичному номері
  • «Рівень компетентності бухгалтер створює собі сам» Олександр Голенко, шеф-редактор: кожного разу — а тим більше напередодні свята — звертаючись до сьогоднішнього співрозмовника, так і хочеться додати щось на кшталт «генерал-губернатор»... Річ тут не у його сивині. І не у його сусідстві з Дюком*. Просто той випадок, коли кажучи «головний бухгалтер», потрібно робити наголос як на другому слові, так і на першому.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі