13.07.2017

Новий працівник на час відпустки для догляду до 3 років

Працівниця йде у відпустку для догляду до 3 років. Чи можна на її посаду прийняти іншого працівника? Чи вважається це робоче місце вакансією і чи потрібно повідомляти про його наявність у центр зайнятості?

На період відпустки для догляду до 3 років за працівницею зберігається місце роботи (посада) (ст. 2 Закону про відпустки). Роботодавець не має права звільнити її за своєю ініціативою, окрім випадків повної ліквідації підприємства (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Жінка, яка повністю використала своє право на відпустку для догляду за дитиною, повинна приступити до роботи наступного дня після дня, в який дитині виповниться 3 роки.

На період перебування жінки у відпустці для догляду до 3 років роботодавець має право прийняти на роботу за строковим трудовим договором іншого працівника для заміщення тимчасово не обійманої посади до фактичного виходу молодої матусі на роботу.

У наказі про надання відпустки для догляду до 3 років краще вказати не точну дату її закінчення, а написати так: «з (дата початку відпустки) до дня фактичного виходу на роботу». Адже така працівниця може в будь-який час перервати цю відпустку і приступити до роботи (ч. 8 ст. 179 КЗпП і ч. 4 ст. 18 Закону про відпустки).

Аналогічним чином має бути вказаний і строк дії строкового трудового договору.

Увага! Строковий трудовий договір з працівником, якого ви приймаєте на посаду працівниці, що перебуває у відпустці для догляду до 3 років, має бути розірваний у день, що передує дню виходу працівниці з відпустки (п. 2 ст. 36 КЗпП). Цього ж дня з ним потрібно буде провести остаточний розрахунок.

Посада працівниці, яка пішла у відпустку для догляду до 3 років, не є вакантною, оскільки на період такої відпустки за цією працівницею зберігається робоче місце. Виключити працівницю на час відпустки зі штату роботодавець не має права (див. лист Мінсоцполітики від 16.05.2012 р. № 158/13/1323-12). Тому у формі звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» таку посаду вказувати не потрібно.