13.07.2017

Навчальна відпустка під час відпустки для догляду до 3 років

Працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років і заочно навчається в інституті. Чи має право підприємство надати їй і оплатити навчальну відпустку?

На жаль, із запитання не зрозуміло, працює жінка у відпустці для догляду до 3 років чи ні. Тому розглянемо можливі варіанти.

1. Працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років і не працює. У цьому випадку вона не має права на оплачувану навчальну відпустку. Щоб таке право в неї виникло, їй слід перервати відпустку для догляду до 3 років. При цьому роботодавець не повинен вимагати від жінки відпрацювати певний час перед наданням навчальної відпустки (див. лист Мінпраці від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10).

Відпустка для догляду до 3 років переривається на підставі заяви працівниці і оформляється відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

Надання навчальної відпустки також оформляється наказом (розпорядженням).

На час перебування в навчальній відпустці матері відпустку для догляду за дитиною може оформити особа, яка фактично здійснюватиме догляд за нею.

Після закінчення навчальної відпустки працівниця має право знову оформити відпустку для догляду до 3 років, надавши роботодавцеві заяву про надання такої відпустки. Роботодавець на підставі цієї заяви видасть відповідний наказ (розпорядження).

2. Працівниця у відпустці для догляду до 3 років працює на умовах неповного робочого часу на колишній посаді (основне місце роботи). Робота на умовах неповного робочого часу не спричиняє за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 КЗпП). Отже, в цьому випадку мати також матиме право на оплачувану навчальну відпустку (див. лист Мінпраці від 10.06.2008 р. № 149/13/116-08).

Оформляють таку відпустку теж на підставі заяви працівниці і довідки-виклику на сесію з навчального закладу.

3. Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, працює на умовах неповного робочого часу за сумісництвом. Трудовим законодавством не передбачено надання оплачуваної навчальної відпустки за сумісництвом (див. лист Мінсоцполітики від 12.09.2016 р. № 1294/13/84-16). Тому якщо працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду до 3 років, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу на підприємство за сумісництвом (на те ж підприємство, з якого вона йшла в таку відпустку, або на інше), оплачувана навчальна відпустка на місці роботи за сумісництвом їй не надається.