13.07.2017

Ліквідація відділу: що з працівницею, яка перебуває у відпустці до 3 років?

Жінка після двох років перебування у відпустці для догляду до 3 років народжує другу дитину. Відділ, у якому вона працювала, буде ліквідований. Чи можна звільнити таку працівницю?

У період відпустки для догляду до 3 років за жінкою зберігається її робоче місце. На це вказує ст. 2 Закону про відпустки.

При цьому ст. 184 КЗпП забороняє звільняти за ініціативою роботодавця вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років (до 6 років, якщо дитина потребує домашнього догляду), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда. Розірвання трудового договору з такими працівниками можливе тільки при повній ліквідації підприємства і з обов’язковим працевлаштуванням.

Під цю пільгу підпадають і жінки, які перебувають у відпустці для догляду до 3 років

У цьому випадку ліквідації підприємства не відбувається, ліквідовується тільки відділ. Тому звільнити жінку, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, з підприємства, навіть з подальшим працевлаштуванням, не можна — її слід працевлаштувати в інший відділ. Інакше кажучи, цю працівницю необхідно перевести на інше місце роботи за її згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП).

Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника (ч. 2 ст. 32 КЗпП):

— переведення працівника на те ж підприємство на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості;

— доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором.

Роботодавець не має права переводити працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я.

Таким чином, якщо працівницю перевели з ліквідовуваного відділу в інший відділ в одній місцевості без зміни посади, розміру зарплати і режиму роботи, то її згоду для цього отримувати не потрібно.

Якщо ж просто перевести працівницю неможливо (наприклад, немає такої вакантної посади в іншому підрозділі або є, але при цьому змінюється розмір заробітку), то її згода на переведення потрібна. При цьому вже йдеться про зміну істотних умов праці (систем і розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, поєднання професій, зміну розрядів і найменування посад та ін.).

Тому згідно з ч. 3 ст. 32 КЗпП працівниці необхідно повідомити про це не пізніше ніж за 2 місяці й отримати її згоду на таке переведення, навіть тоді, коли вона перебуває у відпустці для догляду до 3 років.

Оптимальний варіант — письмове повідомлення з підписом працівниці про ознайомлення

Переведення працівниці в інший відділ потрібно оформити відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

Майте на увазі: звільнення працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років (до 6 років, якщо вона піде в таку відпустку відповідно до медичного висновку) за ініціативою роботодавця, у разі її відмови від пропонованої роботи, є порушенням трудового законодавства.

Ви, звичайно, можете вже зараз попередити працівницю про майбутнє звільнення (зробити це потрібно як мінімум за два місяці до дати звільнення). Але ось фактично звільнити її у зв’язку зі скороченням штату можна буде тільки після виходу її з відпустки для догляду до 3 років (див. лист Мінсоцполітики від 26.03.2015 р. № 182/06/187-15).