13.07.2017

Звільнення за згодою сторін у відпустці для догляду до 3 років

Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Чи можна звільнити її за згодою сторін в останній день такої відпустки?

Так, можна. І нехай вас не збиває з пантелику ст. 184 КЗпП, яка не припускає звільнення за ініціативою роботодавця жінок, що мають дітей віком до 3 років (до 6 років, ч. 6 ст. 179 КЗпП), окрім випадків повної ліквідації підприємства, коли звільнення допускається з обов’язковим працевлаштуванням.

Ні при чому тут і ст. 40 КЗпП, що забороняє звільняти працівників за ініціативою роботодавця в період їх перебування у відпустці.

Придивіться: і ст. 184, і ст. 40 КЗпП говорять про неможливість звільнення працівників у вказаних випадках за ініціативою роботодавця.

А ось жодних заборон на звільнення працівників під час відпустки з інших причин: за власним бажанням або за згодою сторін у трудовому законодавстві немає.

Тому роботодавець і працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, цілком можуть домовитися про припинення трудового договору на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП (за згодою сторін) у строк, який влаштовує обидві сторони, у тому числі в останній день перебування у відпустці для догляду.

Переривати відпустку і виходити на роботу перед звільненням жінці не потрібно.

Адже при звільненні за згодою сторін роботодавець і працівник самі визначають конкретну дату звільнення, яку і вказують у наказі.

Ініціатива звільнення може виходити від працівника або роботодавця в усній формі (див. лист Мінсоцполітики від 04.04.2014 р. № 60/06/186-14). Проте щоб уникнути судової тяжби, факт досягнення взаємної згоди на розрив трудових відносин краще все-таки оформити письмово.