13.07.2017

Відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років: як оформити?

В якому випадку працівниця після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років може взяти відпустку до досягнення дитиною 6-річного віку? Як оформити її документально?
відпустка до 6 років

Якщо дитина, якій ось-ось виповниться 3 роки, потребує домашнього догляду, матуся може оформити відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, вказаною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку* (далі — відпустка для догляду від 3 до 6 років). Таке право жінці надають ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

* Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна), — до досягнення дитиною 16-річного віку, а якщо дитині встановлена категорія «дитина-інвалід підгрупи А» — до досягнення нею 18-річного віку.

Відмовити в наданні працівниці такої відпустки роботодавець не має права.

Цю відпустку жінка може взяти відразу безпосередньо після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Не втрачається це право і в разі, якщо після закінчення відпустки для догляду до 3 років мама вийшла на роботу, але у зв’язку з частими хворобами дитини виникла необхідність узяти відпустку для догляду за нею від 3 до 6 років.

Більше того, жінка може перервати цю відпустку, приступити до роботи, а потім знову оформити її, якщо є така необхідність і це підтверджує медичний висновок.

За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки)

Роботодавець не має права звільнити її за власною ініціативою в цей період. Виняток — повна ліквідація підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП). Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю в разі звільнення її після закінчення строкового трудового договору.

У загальному випадку відпустка для догляду від 3 до 6 років закінчується в день виповнення дитині 6 років або раніше, якщо це вказано в медичному висновку.

Увага! Відпустка для догляду від 3 до 6 років не оплачується, оскільки належить до відпусток без збереження заробітної плати (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Щоб скористатися своїм правом на таку відпустку, працівниця подає роботодавцеві заяву. У ній вона вказує дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні вписуватися в період, указаний в медичному висновку про необхідність у домашньому догляді за дитиною.

До заяви має бути прикладена довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Ця довідка якраз і підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною.

Інформація, яка міститься в довідці за формою № 080-1/о, є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає розголошуванню (п. 18 Інструкції № 430).

На підставі отриманих документів керівник підприємства видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

Відзначимо, що в більшості випадків строк дії довідки за формою № 080-1/о — 6 місяців. Якщо після закінчення цього строку дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок. Його потрібно своєчасно отримати і надати роботодавцеві разом із заявою про продовження відпустки для догляду від 3 до 6 років.

Після отримання від працівниці нового комплекту документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про продовження такої відпустки.