13.07.2017

Дитина прописана за місцем навчання

Працівниця є одинокою матір’ю (розлучена і виховує дитину сама). У 2016 році її дитина закінчила школу і вступила до ВНЗ в іншому місті, де прописалася за місцем навчання звересня 2016 року. У грудні 2017 року дитині виповниться 18 років. Чи має працівниця право на додаткову відпустку на дітей за 2016 і 2017 рік?

Розлучена жінка, яка сама виховує дитину, якщо батько не мешкає разом з дитиною і відсутні докази його участі у вихованні дитини при відповідному документальному підтвердженні має право на соціальну додаткову оплачувану відпустку на дітей як одинока мати.

Вік дитини, до досягнення якого його мама-«одиначка» матиме право на таку відпустку за цією підставою, — 18 років.

Для надання додаткової соціальної відпустки на дітей така працівниця повинна подати роботодавцеві: (1) копію свідоцтва про народження дитини; (2) копію свідоцтва про розірвання шлюбу; (3) документи, які підтверджують, що батько дитини не бере участі у їївихованні. Це може бути будь-який офіційно складений, оформлений і засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.

Урахуйте, надання тільки копії свідоцтва про розірвання шлюбу не надає достатніх підстав стверджувати, що батько не бере участі у вихованні дитини.

Підтвердні документи зібрані? Тоді можете сміливо надавати вашій працівниці додвідпустку на дитину за 2016 і 2017 років. Місце фактичної прописки дитини (з матір’ю або за місцем навчання) в цьому випадку значення не має. Та і з дотриманням умови за граничним віком дитини тут усе гаразд.