13.07.2017

Якщо єдина працівниця ФОП у декреті

Запитання 7. Єдина працівниця приватного підприємця пішла в липні 2017 року у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, після закінчення якої вона планує використати відпустку по догляду за дитиною до 3 років. Чи потрібно цьому підприємцеві подавати Звіт з ЄСВ без сумових показників?

На жаль, так.

Від обов’язку подавати Звіт за формою № Д4 звільнені тільки ті роботодавці, у тому числі й фізичні особи-підприємці, які не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового або цивільно-правового договору. Це прямо вказано в п. 11 розд. II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

У період відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною за працівницею зберігається місце роботи і посада (ч. 3 ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Тобто вона продовжує перебувати з підприємцем у трудових відносинах. А отже, піти від подання Звіту не вийде.

Так які ж таблиці Звіту за формою № Д4 формувати на єдину працівницю, яка буде перебувати в таких відпустках, а не працювати?

На працівницю, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або у відпустці для догляду за дитиною до 3 років:

у таблиці 5 заповнюєте рядок у місяці початку і закінчення такої відпустки з відповідним кодом категорії особи;

у таблиці 6 Звіту за формою № Д4 заповнюєте рядки тільки в тому випадку, якщо їй у звітному місяці нараховували виплати, які входять у базу стягнення ЄСВ, або за нею здійснювали доплату до мінімального страхового внеску. Рядки без сумових показників, але з кількістю календарних днів у трудових відносинах формувати за такою працівницею не потрібно!

Важливо! Неподання Звіту за формою № Д4 або його несвоєчасне подання загрожує підприємству (підприємцеві) штрафом у розмірі 170 грн. (1020 грн.) за кожне неподання або несвоєчасне подання, а його посадовим особам (ФОП) — адмінштрафом у розмірі від 510 грн. до 680 грн.

А ось таблицю 1 Звіту за формою № Д4 доведеться вам формувати щомісячно, навіть якщо інших працівників у вас не буде. У вступній частині таблиці 1 Звіту за формою № Д4 таку працівницю при розрахунку показника:

— «Середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний період, осіб» не враховуєте;

— «Штатна чисельність працівників» — уключаєте в розрахунок;

— «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати» — ураховуєте, якщо їй нараховувалися у звітному місяці доходи, з яких стягується ЄСВ. Якщо ні, то ні.