31.07.2017

Орендар відшкодовує комунальні послуги: заповнюємо ПН

Податківці у Базі знань (категорія 101.17) зазначають, що відшкодування витрат на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, сплату земельного податку, податку на нерухоме майно тощо за своєю суттю є відшкодуванням (компенсацією) окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з оренди майна. Тобто відшкодування (компенсація) таких витрат є оплатою частини вартості послуги з оренди майна.

Отже, при складанні податкової накладної (ПН) за операціями з відшкодування орендарем орендодавцю вартості послуг, пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо) у графі 2 ПН зазначається «Послуги з оренди», у графі 3.3 — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, у графі 4 — «послуга».

Зверніть увагу: відшкодування вартості комунальних послуг матиме такий самий код за ДКПП, як і власне послуга оренди — 68.20, оскільки відшкодування вартості комунальних послуг є складовою послуги оренди (лист ДФСУ від 20.07.2017 р. № 1273/ІПК/11-28-12-01-16).

Про решту нюансів заповнення такої ПН читайте в одному з найближчих номерів.