05.06.2017

Геть зрівнялівку в посадових окладах!

Підприємство з 1 січня 2017 року всім працівникам установило однакові посадові оклади на рівні 3200 грн. Чи є це порушенням? Якщо так, то які штрафні санкції за це можуть загрожувати?

Скажемо одразу: ідея встановити всім працівникам однакові посадові оклади на рівні мінімальної заробітної плати нічим хорошим для вас не обернеться. І ось чому.

Підприємства дійсно мають право самостійно встановлювати форми і системи оплати праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною або галузевими (регіональними) угодами. Про це говорить ч. 2 ст. 97 КЗпП.

Як і раніше, найпопулярнішою є тарифна система оплати праці. Проте роботодавці мають право застосовувати також інші системи оплати праці, які формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників (ч. 1 ст. 96 КЗпП і ч. 1 ст. 6 Закону про оплату труда*).

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Прикладами «інших» систем оплати праці можуть бути:

безтарифна система оплати праці. Вона заснована на оцінці кількості та якості праці працівників за допомогою трьох показників: кваліфікаційного рівня працівника, коефіцієнта трудової участі та кількості відпрацьованого часу. При цьому конкретні оклади (ставки) працівникам не встановлюють;

змішана система оплати праці. Вона містить елементи як тарифної, так і безтарифної системи оплати праці.

Тобто незалежно від системи оплати праці, що застосовується на підприємстві, праця працівників повинна оплачуватися з урахуванням складності виконуваних ними робіт і кваліфікації працівників. А отже, диференціації розмірів окладів (ставок) не уникнути.

Резюме:

самостійність у питаннях формування систем оплати праці не дає роботодавцю права встановлювати всім працівникам оклади (ставки) в однаковому розмірі

Ігнорувати вимоги КЗпП і Закону про оплату праці нікому не дозволено.

Підприємство повинне оплачувати працю кожного працівника з урахуванням його кваліфікації і складності виконуваних робіт. На це звертає увагу й Мінсоцполітики в листі від 17.03.2017 р. № 741/0/101-17/282.

Ви проігнорували вимогу ст. 96 КЗпП і встановили всім працівникам зарплату в однаковому розмірі. Чим це вам загрожує?

Наявне порушення трудового законодавства. Його може виявити, наприклад, Держпраці, якщо завітає до вас з інспекційним відвідуванням.

Тепер про штрафи.

По-перше, це адмінштраф, що «світить» посадовим особам підприємства (ч. 1 ст. 41 КпАП). Розмір штрафу — від 510 до 1700 грн.

Притягає до адмінвідповідальності і накладає штраф на винних осіб суд. Причому в цій ситуації він, швидше за все, буде не на вашому боці (див., наприклад, постанови Компаніївського районного суду Кіровоградської обл. від 19.04.2017 р. у справі № 391/145/17, Дергачівського районного суду Харківської обл. від 25.04.2017 р. у справі № 619/1142/17 і Бориспільського міськрайонного суду Київської обл. від 24.04.2017 р. у справі № 359/2966/17).

Дивуватися тут нічому, адже умови трудових (колективних) договорів, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, вважають недійсними.

По-друге, це

фінансова санкція у вигляді штрафу за ігнорування вимог ст. 96 КЗпП, що загрожує вже самому підприємству як роботодавцю

Що стосується розміру штрафу, то Держпраці в листі від 31.03.2017 р. № 3766/4.3/4.3-дп-17 дійшла висновку, що він повинен становити одну мінзарплату (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Водночас, в усних консультаціях деякі фахівці Держпраці схиляються до того, що зрівнялівка в окладах — це недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Чому? Тому що диференціація окладів (ставок) є вимогою КЗпП і пов’язана з оплатою праці. Крім того, в Акті перевірки, форму якого затверджено наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390, ці питання віднесено якраз до мінімальних держгарантій. А отже, штраф за це порушення буде складати вже 10 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз це — 32000 грн.) за кожного працівника, щодо якого виявлено це порушення (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП)! Уявляєте? ☹

Думаємо, вам не варто так ризикувати, установлюючи всім співробітникам — від прибиральниці до директора — однакову зарплату на рівні мінімалки.