№45

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2017/№ 45 Інші номери журналу ›
  • 180 днів замість 120 від НБУ, або Дедалі краще! Постанова Правління НБУ від 25.05.2017 р. № 41
  • Експорт — дата «нуля»: нові-старі проблеми! Лист ДФСУ від 25.04.2017 р. № 8845/6/99-95-42-03-15
  • Фіскали про експорт: розрахунок бази з урахуванням мінбази Лист ДФСУ від 05.05.2017 р. № 87/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Первинка: «рецепти» від Мінфіну Продовжуємо цикл статей за мотивами роз’яснювальних листів Мінфіну, присвячених різним аспектам бухгалтерського обліку*. Сьогодні — черга первинних документів.
  • Вирішили здати макулатуру? Вітаємо, ви — щасливий володар ПДВ-пільги! У процесі господарської діяльності будь-якого підприємства цілком може утворитися макулатура (наприклад, використана паперова упаковка товару або старі бухгалтерські документи тощо). Скопивши певний обсяг макулатури, підприємство вирішує здати її на утилізацію і одразу ж стикається з ПДВ-пільгою. Які наслідки очікують платника, який здійснює виключно оподатковувані ПДВ операції, у зв’язку з таким несподіваним «щастям»? Що відбувається в нього в ПДВ-обліку? Чи потрібно нараховувати «компенсаційні» та «розподільні» ПЗ? Давайте розбиратися разом.
  • Особисті телефонні розмови на підприємстві та їх облік Базікало — знахідка не для шпигуна, а для оператора мобільного зв’язку. Сучасна народна мудрість Телефонні розмови є невід’ємним атрибутом щоденної діяльності для абсолютно усіх підприємств. Так само, як невід’ємним наслідком наявності таких розмов є можливість для працівників використовувати корпоративні телефони в особистих цілях. Як це обліковувати — поглянемо прямо зараз!
  • Використовуємо імпортні зразки: що в ПДВ-обліку? Підприємство в окремій митній декларації задекларувало безоплатне ввезення рекламних товарів (зразків), а сплачений на митниці ПДВ у тому самому періоді включило до податкового кредиту. Чи потрібно складати податкові накладні і нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання, якщо отриманий рекламний товар підприємство планує: 1) безоплатно роздавати в межах рекламної акції, що проводиться; 2) продавати як звичайний товар? Давайте розглянемо обидві ситуації.
  • Стара фіндопомога і нова податкова різниця: без задвоєння доходів Судячи з дзвінків читачів, усе більше платників-прибутківців у своїй обліковій практиці почали використовувати нову податкову різницю, що з’явилася після 01.01.2017 р. в п. 42 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ*. Її призначення — прибрати задвоєння доходів/витрат, що викликані змінами у ПКУ на рубежі 2015 року (лист ДФСУ від 08.02.2017 р. № 2991/7/99-99-15-02-01-17). І що особливо важливо, вона стосується всіх платників податку на прибуток: як малодохідників, так і високодохідників. Сьогодні поговоримо про точкове її використання у конкретних ситуаціях, що стосуються «перехідної» поворотної фіндопомоги.
  • Ліміти готівкових розрахунків і «сертифікація» всієї країни Сьогодні знову поговоримо про варіанти вирішення на практиці проблем зі встановленими НБУ обмеженнями сум готівкових розрахунків. Перш за все йтиметься про розрахунки (які, нагадаємо, обмежені сумою 50000 грн.) між звичайними фізособами з одного боку і юрособами або фізособами-підприємцями з іншого боку. Розповімо про один із методів вирішення «готівково-розрахункових» проблем, який використовують окремі кмітливі суб’єкти господарювання.
  • НеПЕЧАТний документ Україна жвавою ходою йде в Європу! Законодавець активно укладає у «прокрустове ложе» прогресивних стандартів чинне законодавство. Сьогодні розберемо скасування обов’язкової наявності печатки на документах. Що та як — читайте в цій статті.
  • Офіцери запасу, на перший-другий шикуйсь! Працівника нашого підприємства, який закінчив військову кафедру при ВНЗ, викликали до районного військкомату. Якщо його призвуть і він проходитиме військову службу за призовом осіб офіцерського складу, чи повинні ми зберігати за ним робоче місце та середній заробіток? Якщо так, то як довго?
  • Геть зрівнялівку в посадових окладах! Підприємство з 1 січня 2017 року всім працівникам установило однакові посадові оклади на рівні 3200 грн. Чи є це порушенням? Якщо так, то які штрафні санкції за це можуть загрожувати?
  • Доплата до мінзарплати та аванс Працівнику підприємства місячний посадовий оклад установлено в розмірі 2800 грн. Чи потрібно при виплаті йому зарплати за першу половину місяця враховувати вимогу про «трудову» доплату до мінзарплати? Тобто виходячи з якої суми розраховувати аванс — 2800 грн. чи 3200 грн.?
  • Розрахунки за сільгосппослуги через РРО Сільгосппідприємство надає населенню послуги з обробки землі (оранка, дискування тощо). Чи можна приймати до каси готівку при розрахунках за такі послуги без РРО?
  • ФОП на ЄП другої групи: дохід 1 млн і платіжні картки ФОП на ЄП другої групи отримує оплату від покупців на банківський рахунок і через POS-термінал платіжними картками. Чи слід дотримувати ліміт річного доходу 1 млн грн., щоб уникнути обов’язкового застосування РРО?
  • Купуєш скраплений газ на АГЗС? «Тільки для себе!..» Наше підприємство використовує скраплений газ, що придбаває на АГЗС, для різання металу, і частину цього газу в балонах реалізує на сторону. Чи вважаємося ми платником акцизного податку?
  • Вклад до СК ТОВ готівкою від фізособи-іноземця Чи може іноземець — учасник нашого ТОВ унести готівкою грошовий вклад до статутного капіталу (СК), зафіксованого в установчих документах у гривні, через касу банку або до каси підприємства?
  • Бухгалтерський тест за травень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — немає проблем. Але інколи відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, як добре «зайшли» теми травневих номерів.
  • Облікову ставку НБУ знижено до 12,5 %
  • Нацбанк лібералізує валютне регулювання Правління Нацбанку постановою від 30.05.2017 р. № 44 продовжує лібералізацію валютного регулювання, послаблюючи обмеження.
  • Оновлено акцизну звітність і акцизну накладну Мінфін наказом від 24.04.2017 р. № 451 затвердив зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання.
  • Водій СГ купує пальне за готівку: складаємо АН
  • Продаєте товари через Інтернет? Видайте чек РРО! ДФС у Харківській області в листі від 26.05.2017 р. № 387/ІПК/20-40-14-10-17 розповіла, як оформлювати розрахунковий документ у випадках, коли оплата товарів, придбаних через Інтернет, проводиться платіжними картками.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі