08.06.2017

Виправлення помилок і нові правила заповнення ПДВ-декларації

Заповнення декларації — невід’ємна складова процесу виправлення помилок з будь-якого податку, у тому числі й з ПДВ. Порядок заповнення декларації часом змінюється, і вчергове змінився навесні 2017 року. Як це відобразиться на порядку виправлення помилок? Про це поговоримо прямо зараз!

Особливість «удосконалення» декларації, про яке ми зараз будемо говорити, — у тому, що нова форма містить рядки, які за своєю назвою, по суті, мало відрізняються від відповідних рядків попередньої декларації. Однак порядок заповнення цих рядків порівняно з попередньою формою декларації зараз інший. Як виправляти помилки у цих рядках — ось те запитання, яке нас зараз цікавить!

Про які рядки йдеться?

Наголошуємо одразу: у цій статті ми не говоримо про рядки, які у порівнянні зі старою декларацією у новій з’явилися або зникли. Щодо цих питань читайте статтю на с. 14 сьогоднішнього номера.

Ми говоримо про рядки, які наявні і у старій, і у новій деклараціях, однак переліки операцій, які відображаються у цих рядках у старій і у новій деклараціях, відрізняються

Прикладами таких рядків можуть бути:

(1) рядки 4.1, 4.2. У старій декларації у таких рядках відображалися винятково «компенсуючі» податкові зобов’язання, нараховані згідно з пп. 198.5 і 199.1 ПКУ (ср. ). У новій декларації у цих рядках відображається також сума коригування «компенсуючих» податкових зобов’язань, яка раніше відображалася у рядку 7;

(2) рядок 6. У старій декларації у цьому рядку відображалися тільки податкові зобов’язання, нараховані при отриманні ПДВ-оподатковуваних послуг від нерезидента, нарахованих згідно з п. 180.2 ПКУ. У новій декларації у цьому рядку також відображається коригування таких «нерезидентських» податкових зобов’язань (його теж «витягнули» з рядка 7);

(3) рядок 13. У старій декларації у цьому рядку відображався тільки податковий кредит у зв’язку з отриманням послуг від нерезидента. У новій декларації у цьому рядку відображаємо також коригування такого «нерезидентського» податкового кредиту, яке за старими правилами мало би потрапити у старій декларації до рядка 12, а у новій декларації — до рядка 14.

По-старому чи по-новому?

Із вищезазначеного ви легко могли зауважити, що зміни у порядку заповнення певних рядків декларації з ПДВ були пов’язані з порядком відображення коригувань деяких податкових зобов’язань і податкового кредиту.

Декларація з ПДВ, затверджена наказом № 276, вперше подається: (1) «місячниками» — за березень 2017 року; (2) «квартальниками» — за І квартал 2017 року (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.23). Як завжди, у таких випадках мають місце певні запитання і складності, пов’язані з різницею між старими і новими правилами.

Головна складність виникає у тому випадку, коли з помилкою відображено коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань чи «нерезидентського» податкового кредиту у декларації за звітні періоди до березня 2017 року чи до І кварталу 2017 року. У цьому випадку таке коригування у декларації було відображено за старими правилами — у «загальних» коригувальних рядках (у старій декларації це були рядки 7 і 12).

Але що робити, якщо коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань чи «нерезидентського» податкового кредиту виправляється після 01.04.2017 р.? У які рядки УР вписувати ці коригування? У «загальні» рядки 7 і 14, відповідні рядкам 7 і 12 декларації, що виправляться? Чи у рядки 4.1, 4.2, 6 і 13, де коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань і «нерезидентського» податкового кредиту відображаються за нині чинними правилами?

На нашу думку,

при виправленні помилок у сумах коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань чи «нерезидентського» податкового кредиту потрібно керуватися новими правилами заповнення декларації

Інакше кажучи, в графі 5 УР правильні суми коригування та такі зобов’язання і кредит відображаються у рядках 4.1, 4.2, 6 і 13. Аргументація для цього дуже проста: УР з ПДВ у нас завжди подається за формою чинного на час подання такого УР ( п. 50.1 ПКУ). А отже, при заповненні УР ми правильні записи (графа 5 «Уточнений показник») вписуємо до найбільш відповідних рядків тієї форми УР, за якою уточнюємося.

Зауважте: це стосується виключно графи 5! До графи 4 «Показник, який уточнюється» дані переносимо із декларації, поданої з помилкою, заповнюючи ті рядки, які було заповнено у первісно поданій декларації. Адже податківці чітко вимагають, аби до графи 4 УР переносилися показники декларації, що уточнюється (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.24).

Для кращого усвідомлення простежимо механізм виправлення помилок у «перехідних» операціях на практичному прикладі.

Приклад. Підприємство у декларації за січень 2017 року мало зменшити нараховані раніше «компенсуючі» податкові зобов’язання з ПДВ на 3000 грн. у зв’язку із тим, що товар, при придбанні якого було нараховано «компенсуючі» податкові зобов’язання, почав використовуватися в господарській діяльності замість негосподарської (для якої його було первісно призначено). Але у декларації за січень 2017 року підприємство зменшило раніше нараховані податкові зобов’язання не на 3000 грн., а на 2000 грн.

У такій ситуації фрагмент УР (той, який нас цікавить), поданого у червні 2017 року до декларації за січень 2017 року, буде виглядати так, як показано у таблиці.

Виправлення помилки у коригуванні «компенсуючих» податкових зобов’язань

Код рядка

Код додатка

Рядки декларації

Показник, який уточнюється

Уточнений показник

Різниця

1

2

3

4

5

6

<...>

4.1

Д1, Д5, Д7

Нараховано податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Кодексу за операціями, що оподатковуються за основною ставкою

Колонка А

50000

35000

-15000

Колонка Б

10000

7000

-3000

<...>

7

Д1

Коригування податкових зобов’язань

Колонка А

-10000

10000

Колонка Б

-2000

2000

<...>

Як бачите, графа 5 УР заповнюється так, як за новими правилами мала би заповнюватися декларація. Тобто у графі 5 УР правильне значення ПДВ не розкладається на нараховані та відкориговані податкові зобов’язання (як це було у старій декларації і що відображається у графі 4 УР). Правильна сума «компенсуючих» податкових зобов’язань показується згорнуто у рядку 4.1. А в «сухому залишку» за УР маємо «дозменшення» податкових зобов’язань на 1000 грн. Саме цю «дельту» і буде відображено в уточнюючому додатку Д1 (докладно про це читайте у статті на с. 20 сьогоднішнього номера).

висновки

  • Декларація з ПДВ, затверджена наказом № 276, містить рядки, в яких не змінилася назва порівняно з попередньою декларацією, але змінився перелік операцій, які в цих рядках відображаються.
  • Коригування «компенсуючих» податкових зобов’язань, а також податкових зобов’язань і податкового кредиту, нарахованих при отриманні ПДВ-оподатковуваних послуг від нерезидента, здійснюється наразі не у «загальних» коригувальних рядках 7 і 14, а у рядках 4.1, 4.2, 6 і 13.
  • При заповненні УР на виправлення помилок у сумах таких коригувань у графу 4 УР переносимо дані із декларації, що виправляється, а графу 5 заповнюємо за новими правилами.