№46

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2017/№ 46 Інші номери журналу ›
  • «Не треба!.. Я сам!..»*, або Загальне про самовиправлення Помилки в ПДВ-деклараціях бувають різні, так само, як і причини їх виникнення. Десь сам не додивився, десь «у спадок» дісталася, а десь просто «допомогли» обставини. Як ідеться у приказці: «не помиляється той, хто нічого не робить...», а вже роботи у бухгалтера завжди предостатньо. От і не дивно, що як би ми не старалися все робити якісно і правильно, усе одно рано чи пізно кожному бухгалтеру доведеться зіткнутися з помилкою. І, як правило, дешевше самостійно її виправити, аніж чекати, доки за вас це зроблять контролери. Ну а для того, щоб усе пройшло у вас гладко, давайте пригадаємо спершу загальні правила самостійного ПДВ-виправлення.
  • Новинки щодо виправлення ПДВ Щоб виправити помилки, допущені при складанні ПДВ-декларації, потрібно подати уточнюючий розрахунок до помилкової декларації. У цій статті не тільки ознайомимося з новими можливостями виправлення помилок в УР, а й розглянемо нові правила розрахунку з бюджетом за УР.
  • Виправлення помилок і нові правила заповнення ПДВ-декларації Заповнення декларації — невід’ємна складова процесу виправлення помилок з будь-якого податку, у тому числі й з ПДВ. Порядок заповнення декларації часом змінюється, і вчергове змінився навесні 2017 року. Як це відобразиться на порядку виправлення помилок? Про це поговоримо прямо зараз!
  • Як новим УР виправити помилки «старих» декларацій Тепер поговоримо про те, як новим УР виправити «старі» помилки — у «старих» деклараціях (якими звітували до березня/I кварталу 2017 року). Тим паче, що за останні декілька років форма декларації з ПДВ неодноразово змінювалася. А отже, й цього разу доведеться пристосовуватися, викорінюючи «старі» помилки новим УР.
  • Виправлення помилок у ПДВ-додатках У додатках до декларації з ПДВ ми теж помиляємось. Механізм виправлення таких помилок відрізняється від виправлення помилок у власне декларації. Тож зосередимося зараз саме на виправленні помилок у додатках!
  • Виправляємо від’ємне значення Як видно з назви статті, вона присвячена виправленню помилок у від’ємному значенні. Оскільки таке значення є «перетікаючим», тобто може переходити з декларації в декларацію декілька періодів, помилки в ньому завжди викликали безліч запитань у бухгалтерів. Адже помилка, допущена в одному періоді, може вплинути на подальші періоди. Розглянемо порядок таких виправлень детально.
  • Виправлення спецрежимних помилок Із завершенням 2016 року в сільгоспників добігла кінця й епопея спецрежимного ПДВ. І вже з 01.01.2017 р. колишні спецрежимники стали «100 %-ми» платниками ПДВ до бюджету. Проте нагадати про старий-добрий спецрежим сільгоспнику, який продовжує працювати на полях і фермах, можуть старі помилки, виявлені у спецрежимних деклараціях «0121». Як їх виправити? Давайте розбиратися.
  • Виправляємо «старе» від’ємне значення Свої особливості виправлення мають і помилки, допущені платником при формуванні від’ємного значення ПДВ у перехідний період 2015 року (старту роботи СЕА). Залишки переплат і від’ємного значення потрібно було враховувати по-особливому. Як виправитися, розглянемо саме зараз.
  • «Я сам помилятися радий...», або Свідома помилка в ПДВ-декларації До цієї хвилини ми з вами говорили про ситуації, коли помилку в ПДВ-звітності було допущено з необачності чи внаслідок помилкових розрахунків. Але, виявляється, є й такі платники, які вважають за доцільне свідомо піти на порушення податкового законодавства і відобразити у декларації неправильні дані! Чим загрожують такі дії? Із таким запитанням до нас звернулася наша читачка. Давайте скажемо кілька слів про це!
  • Помилка в довідковому рядку додатка Д5 «Підкажіть, будь ласка, чи можу я зробити уточненку за додатком Д5 через те, що просто не виділила одну податкову накладну в рядку «...у тому числі: придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів»? Чи це можна зробити додатком Д1?»
  • Помилка у відмітці про подання додатків до декларації Підприємство подало декларацію з ПДВ, але не поставило відмітки про подання додатків до неї. Яка відповідальність за таку помилку?
  • Помилка як причина розбіжностей у декларації та у ЄРПН Підприємство у січні 2017 року включило до податкового кредиту ПН, у якій не було зазначено код УКТ ЗЕД при постачанні імпортного товару. Яким чином виправити цю помилку?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Чим запам’ятався травень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі