08.06.2017

Помилка у відмітці про подання додатків до декларації

Підприємство подало декларацію з ПДВ, але не поставило відмітки про подання додатків до неї. Яка відповідальність за таку помилку?

Нагадаємо: у кінці основної частини декларації міститься таблиця з назвою «Відмітка про подання до декларації». У цій таблиці платник проставляє позначки навпроти тих додатків, які він додає до декларації. Але яка відповідальність платника за те, що він не проставив цю відмітку?

Розпочати слід з того, що додатки є невід’ємною частиною декларації ( п. 46.1 ПКУ). Більше того,

починаючи з 2017 р. інформація про додатки, що додаються до декларації та є її невід’ємною частиною, належить до обов’язкових реквізитів декларації

Таке правило встановлено п. 48.3 ПКУ. А це означає, що у разі відсутності відмітки про додатки формально порушено порядок заповнення декларації (навіть якщо додатки подано, але відмітки про їх наявність немає). У такому разі податківці надають платнику письмове повідомлення про відмову прийняти його декларацію з ПДВ протягом п’яти робочих днів із дня отримання такої декларації ( п.п. 49.11.1 ПКУ).

Отже, дійсно,

має місце помилка, яка може призвести до неприйняття декларації

Але чи є сенс виправляти цю помилку? На нашу думку, реально такий сенс може бути тільки в тому випадку, якщо ви подали декларацію заздалегідь — до закінчення граничних строків. У такому разі ви встигаєте подати декларацію з ПДВ типу «Звітна нова», де і проставите відмітки правильно.

Якщо ж ви подали декларацію, а помилку помітили вже після закінчення граничних строків — поспішати з подачею УР немає сенсу. Тому треба просто почекати п’ять робочих днів. Якщо протягом цих п’яти днів прийде повідомлення, що декларацію не прийнято — це означає, що звітну декларацію з ПДВ ви вчасно не подали. А те, що ви подали, податківці не вважають податковою декларацією і просто беруть до відома.

У такому разі єдиний вихід — заново подавати ПДВ-звітність і платити штраф за порушення строків її подання ( п.п. 49.12.1 ПКУ). Такий штраф становить 170 грн. за перше порушення і 1020 грн. за повторне порушення протягом року ( п. 120.1 ПКУ). Наголошуємо: у цьому випадку ви подаєте не УР, а саме звітну декларацію (із запізненням).

Якщо ж протягом п’яти робочих днів вам не прийшло повідомлення про відмову у прийнятті декларації — така декларація вважається прийнятою ( п.п. 49.9.2 ПКУ). В такому випадку узагалі нічого робити не потрібно. Адже декларацію прийняли, незважаючи на погрішність в обов’язковому реквізиті. Надсилати нову декларацію у цьому випадку немає сенсу.