12.06.2017

Поставляємо послуги: чи можна у «штуках»?

Чи можна при заповненні податкової накладної (ПН) на послуги зазначити одиницю виміру — «шт»?

Звичайно ж, можна, але краще б вам було зазначити у запитанні конкретне найменування наданої послуги…

Так-от, що стосується одиниць виміру в ПН, то, як відомо, умовне позначення назви відповідної одиниці виміру — у вашому випадку це «шт» — вписується у графу 4 ПН (п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307*). Зрозуміло, пишеться без лапок. А у графу 5 вписується код цієї одиниці виміру, що береться з Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку ДК 011-96 (КСПОВО). У вашому випадку це «2009» (теж пишеться без лапок).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Тільки, будь ласка, не плутайте це кодове позначення одиниці виміру обсягу поставлених послуг з тим кодом власне послуги, який згідно з п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307 має бути вписаний у графу 3.3 ПН. Такий код (код послуги) береться з Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010. До речі, про хитромудрості його визначення для заповнення ПН ви читали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27, с. 37.

Прямо відповідаючи на ваше запитання, зазначимо:

у принципі не встановлено жодних заборон чи обмежень на використання будь-якої одиниці виміру

Аби вона була узята із КСПОВО.

Більше того: якщо згідно з первинними документами на постачання товару/послуги для їх обліку та відображення використано одиницю виміру, взагалі відсутню у КСПОВО, то дозволено фактичне умовне позначення з первинного документа зазначити у графі 4 ПН. А графу 5 при цьому не заповнювати (див. п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307). Ну, це й зрозуміло: немає одиниці, отже, немає і її коду…

До речі, залишається і традиційний варіант: у графі 4 ПН на постачання послуг писати «послуга», не заповнюючи графу 5. За нашою інформацією від читачів, податківці на місцях рекомендують — можливо, за старою звичкою — тільки цей варіант.

Але найголовніше для вас те, що:

умовне позначення назви одиниці виміру у графі 4 ПН повинне відповідати використаному в первинці

Під первинкою маються на увазі договір і акт наданих послуг (виконаних робіт).

Таким чином, якщо в зазначених документах для обліку обсягу наданих послуг ви використовували таку одиницю виміру як штуки, то вам не просто можна, а таки слід зазначати у графі 4 відповідної ПН її умовне позначення «шт».

Декілька прикладів такої послуги: з миття автомобілів (код 45.20.30), складування та зберігання (код 52.10), доставки харчових продуктів додому (код 53.20.12) — якщо відповідно ціну встановлено «за миття 1 авто», «за складування та зберігання 1 контейнера», «за 1 доставку».

Зауважимо, що у графі 3.3 ПН можна зазначати не всі цифри коду послуги, а тільки чотири перші (див. п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307). І на відміну від коду УКТ ЗЕД на товари, який зазначають у графі 3.1 ПН, у цьому випадку — з крапкою, оскільки незважаючи на її очевидну нікчемність, інакше ПН в ЄРПН завести не вийде.