02.03.2017

А у спадщину... дивіденди

Цього року помер один із засновників ТОВ. Його неповнолітній син після вступу у спадщину (це станеться через місяць) увійде до складу засновників. Чи потрібно в такій ситуації нараховувати дивіденди на частку померлого учасника? Якщо так, то чи утримувати з таких дивідендів ПДФО і ВЗ? Як відобразити їх у формі № 1ДФ? Чи зобов’язаний буде спадкоємець задекларувати дивіденди, що дісталися у спадщину, за підсумками року?

Так, дивіденди нараховувати потрібно.

Дивіденди нараховуйте на ім’я останнього власника корпоративних прав, навіть якщо на момент їх нарахування він є померлим. Оподатковуйте їх у загальному порядку (див. статтю на с. 19).

При цьому врахуйте граничні строки сплати ПДФО і ВЗ з нарахованого, але не виплаченого доходу — 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому нараховано, але не виплачено дохід ( п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ).

Дивіденди виплатіть сину після його вступу у спадщину.

Як підтвердження цього факту він повинен буде надати вам свідоцтво про право на спадщину

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ нарахування та виплату дивідендів відображайте з реєстраційним номером облікової картки платника податків — фізособи (ідентифікаційним номером) померлого засновника ТОВ з ознакою доходу, що відповідає виду дивідендів (у загальному випадку — «109»).

Графи 3а і 3, а також 4а і 4 розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за рядком з дивідендами заповнюйте за фактом нарахування/виплати/перерахування

Важливо! На момент надання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ реєстраційний (ідентифікаційний) номер померлого засновника вже може бути виключено з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків. У зв’язку з цим податківці можуть надіслати повідомлення про помилку у формі № 1ДФ.

У такому разі рекомендуємо надіслати їм письмові пояснення, в яких зазначити, що дивіденди нараховано померлому засновнику, навести його дату смерті, а також зазначити фактичного отримувача суми дивідендів.

І не забуваємо про розділ II форми № 1ДФ. Суму нарахованих/виплачених дивідендів і утриманого/сплаченого ВЗ потрібно буде відобразити в рядку з військовим збором.

Спадщина у вигляді корпоративних прав, отримана від фізособи першого ступеня споріднення (батько-син), оподатковується ПДФО за ставкою 0 %. ВЗ не буде (див. консультацію в категорії 132.02 БЗ). При цьому спадкоємець не зобов’язаний декларувати таку спадщину ( абзац другий п. 174.3 ПКУ, консультація в категорії 103.04 БЗ).

Як бачите, нічого складного в на перший погляд заплутаній ситуації немає.