06.03.2017

У «виправляючому» РК наводимо дані «розгорнуто»: двома рядками з «-» і з «+», а не «дельту»

За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

ПДВ

висновок документа


При виправленні помилок у розділі Б податкової накладної (ПН) платник повинен до неї скласти розрахунок коригування (РК), в якому одним рядком навести показники із знаком «-» (щодо товарів/послуг, показники яких виправляються), і другим рядком, — показники із знаком «+» (щодо товарів/послуг, які фактично поставляються/надаються)

Одразу заспокоїмо. Чесно кажучи, у цій консультації з БЗ немає чогось надприродного. І все ж таки її варто взяти на замітку тому, що при виправленні помилок податківці радять уже трохи інакше заповнювати РК: «розгорнуто», а не «на дельту» (як консультували раніше). Але про все по черзі.

Нагадаємо, що можливість виправляти ПН- помилки за допомогою РК з’явилася ще з 1 січня 2015 року ( останній абзац п. 192.1 ПКУ). Причому за сумовими помилками (у табличній частині ПН) одразу виникало запитання, як заповнювати РК:

— одним рядком, тобто тільки на коригуючу різницю — «дельту» (з «+» або з «-»), або

— двома рядками: першим (з «-»), знімаючи колишні «помилкові» суми і другим (з «+»), додаючи вже правильні значення?

Ми від самого початку зазначали, що, за великим рахунком, яким із способів заповнювати РК — питання не принципове. Тим паче, що ані в ПКУ, ані в Порядку заповнення ПН, затвердженому наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, він взагалі ніяк не регламентований. Отже, насправді обидва варіанти мають право на існування і можна заповнювати і так і так.

Адже посудіть самі: і у першому, і у другому випадку кінцевий результат буде однаковий: при сумових помилках у РК-підсумках опиниться сума різниці (тобто сума розбіжності — допущеної помилки). Хоча й допускали, що, можливо, комусь наочніше (зрозуміліше) здасться все ж останній варіант. Тобто заповнювати РК «розгорнуто» за допомогою двох рядків. Та й нам такий прозорий спосіб виправлення помилки був якось більше до душі.

Проте податківці незабаром самі почали висловлюватися на підтримку першого з варіантів. Тобто раніше за сумовими помилками вони хотіли бачити запис у РК одним рядком — на надбавку/зняття, тобто на «дельту» (консультація в тій самій підкатегорії 101.17 БЗ, сьогодні значиться серед тих, що «діяли до 01.01.2017 р.»).

І ось тепер розворот на 180 градусів. Віднині контролери бажають бачити сумові виправлення в РК у двох рядках: у першому рядку (з «-») зняти «під нуль» колишній помилковий запис, а у другому (з «+») додати правильний. Отже, зараз від контролерів звучать дещо інші роз’яснення. Візьміть це до відома. Хоча якщо ви вже заповнили РК інакше (наприклад, «на дельту»), вважаємо, у тому жодної помилки немає. І нічого робити і якось виправляти такий РК не потрібно. Тим паче, що, по-хорошому, повторюємо: допустимі обидва варіанти (а не якийсь один, як люблять підносити податківці). Щоправда, другий варіант, чого приховувати, все ж таки здається більш наочним. І нам він більш симпатичний.

Ну а оскільки виправлення в РК проводимо у два рядки, податківці в консультації також зазначають, що:

— графа 1 РК (для відображення порядкового номера рядка ПН, що виправляється) дублюється, тобто заповнюється двічі однаково за кожним з рядків, що заносяться до РК (і за «зменшуючим» рядком з «-» і за «збільшуючим» рядком з «+»);

— показники розділу А (рядки I — IX) коригуються одночасно з відповідними показниками розділу Б (оскільки вони є розрахунковими і формуються на підставі розділу Б).