№19

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2017/№ 19 Інші номери журналу ›
  • Усім! Усім! Усім! Зустрічайте нову податкову накладну з 1 березня! З 1 березня 2017 року наказом від 23.02.2017 р. № 276 (опублікований в газеті «Урядовий кур’єр» № 39 від 28.02.2017 р., набув чинності з 1 березня) Мінфін оновив: — форму податкової накладної (ПН) і — декларацію з ПДВ, а також порядки їх заповнення.
  • Ліквідація основних засобів – 2016: скільки ПЗ? Лист ДФСУ від 10.02.2017 р. № 2713/6/99-99-15-03-02-15
  • У «виправляючому» РК наводимо дані «розгорнуто»: двома рядками з «-» і з «+», а не «дельту» За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*
  • Індексація, матдопомога, відпускні… Вгадай, що «зверху» 3200? Розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче за розмір мінімальної зарплати. Це догма. Дотримуватися її зобов’язані всі без винятку роботодавці. А якщо нарахована зарплата виявилася нижчою за «мінімалку»? Будьте ласкаві, розрахуйте і нарахуйте працівнику «трудову» доплату до рівня мінзарплати.
  • «Перехідні» лікарняні у Звіті з ЄСВ Лист ДФСУ від 02.02.2017 р. № 1925/6/99-99-13-02-01-15
  • Соцстрахівські допомоги: рівняння на 3200! Лист Мінсоцполітики від 16.02.2017 р. № 3105/0/2-17/27
  • «Перехідні» доходи і витрати: усуваємо задвоєння/відсутність Напевно всі пам’ятають, як 2015-й істотно підкоригував податковоприбутковий облік, цілком переорієнтувавши його на бухгалтерський. Утім, вже тоді окремі запитання викликали перехідні операції. Адже в деяких випадках за ними «світили» повторні доходи і витрати (після «податкових» тепер за бухобліковими правилами). І от у 2017-му все спробували врегулювати: під цей випадок прописали різниці в п. 42 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Про це й поговоримо.
  • Геть сумніви — нараховуємо резерви! (як сформувати резерв сумнівних боргів) Тему формування резервів сумнівних боргів (РСБ) ви мали можливість вивчити неодноразово*. Але, як показує практика, інтерес до неї не вщухає. Тому сьогодні ще раз зупинимося на основних правилах, які знадобляться при нарахуванні РСБ. А заразом акцентуємо вашу увагу на відповідальності за його нестворення.
  • Метод участі в капіталі: інвесторам на замітку Звичайно ж, інвестиційний клімат в Україні переживає не найкращі часи. Та все ж процес якось іде. Прагнучи перейти на черговий рівень розвитку, бізнесмени йдуть на ризик і вкладають свої кровно зароблені в нове діло. Таке вкладення вільних коштів у цінні папери (частки у статутному капіталі) інших підприємств для отримання доходу протягом певного періоду часу і називають фінансовими інвестиціями. Бухгалтерський і податковий облік таких інвестицій залежить від їх виду і мети придбання. Найбільший інтерес і чимало запитань викликає облік фінінвестицій за методом участі в капіталі. Саме про нього ми сьогодні й поговоримо.
  • Лікарняні і тріо ПДФО, ВЗ, ЄСВ Виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю — це тема, про яку можна говорити годинами. Ось і ми як не прагнули «втиснути» її в межі одного номера*, нічого у нас не вийшло. Тому сьогодні продовжимо розмову про лікарняні. Пропонуємо поговорити про те, як ці виплати оподатковувати і відображати у формі № 1ДФ і ЄСВ-звітності.
  • Допомога по вагітності та пологах: оподатковуємо та відображаємо у звітності Допомога по вагітності та пологах — виплата, з якою не часто стикаються бухгалтери. Чи потрібно її обкладати ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Як правильно відобразити допомогу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і ЄСВ-звітності? Розкласти все по поличках вам допоможе ця стаття.
  • Вояж містом… робочий і не тільки Вам цікаво знати все про поїздки коштом підприємства? Сьогодні розпочнемо з поїздок міським транспортом (метро, трамвай, тролейбус, автобус, маршрутка). Не залишимо без уваги і комфортне таксі. Міський транспорт ми виокремили неспроста. Його плюси — доступність, простота розрахунків за проїзд, навіть можливість купівлі проїзних. До того ж, цією категорією транспорту працівники можуть інтенсивно користуватися не лише при виконанні «робочих» доручень (у тому числі відряджень), але й при «бонусних» поїздках на роботу/з роботи. Ось і розберемося з тим, як же компенсувати працівникові витрати на міський транспорт, обкласти їх податками і відобразити в обліку.
  • Податкові консультації: до і після 1 квітня Пригадайте, скільки разів вас виручала податкова консультація? Про «магічну захисну силу» цього документа ходять легенди. За усталеною традицією, 2017 рік приніс зміни, які торкнулися й консультацій податківців. Про них ви, звичайно, вже знаєте*. Наберуть вони чинності з 1 квітня, що дуже навіть символічно. У цій статті розберемося детальніше, яка наразі склалася ситуація з податковими консультаціями і що необхідно врахувати після дня «Х»?
  • Лікарняні на межі: пам’ятаємо про спецобмеження Працівник, який був прийнятий на роботу з 3 січня 2017 року, захворів 24 лютого. Згідно з відомостями, що містяться в персоніфікованій системі (надана довідка за формою № ОК-7 з Пенсійного фонду + відомості з ЄСВ-звітності роботодавця), на момент настання непрацездатності його страховий стаж за останні 12 місяців — менше 6 місяців. Загальний страховий стаж — 7 років. Чому дорівнює розрахунковий період для розрахунку лікарняних? Який показник мінімальної заробітної плати — 3200 грн. або 1600 грн. — використовувати для розрахунку обмежуючого показника? Який алгоритм розрахунку лікарняних у цьому випадку?
  • Чи «підтвердний» чек ПТКС? Підзвітна особа сплатила готівкою борг підприємства перед обленерго через айбокс і додала до авансового звіту відповідний чек. Чи можна відшкодувати їй витрати на підставі такого чека?
  • Бухгалтерський тест за лютий Для бухгалтера головне — впевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — немає проблем. Але інколи відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, як добре «зайшли» теми лютневих номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі