06.03.2017

Чи «підтвердний» чек ПТКС?

Підзвітна особа сплатила готівкою борг підприємства перед обленерго через айбокс і додала до авансового звіту відповідний чек. Чи можна відшкодувати їй витрати на підставі такого чека?

Безпроблемний варіант — унести гроші через касу банку. Але, на жаль, вашого подзвітника занесло в айбокс. ☹ Зрозуміло, що йдеться про програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС). Тобто про пристрій, що дозволяє здійснювати операції з ініціації переказу коштів, а також виконувати інші операції відповідно до його функціональних можливостей без безпосередньої участі оператора (касира) (п. 1.322 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III).

Причому ПТКСи слід розділяти на (1) ті, що належать банкам, і (2) ті, що належать комерційним агентам банків або фінансовим установам. Приналежність видно з чека ПТКСа: там надрукована назва або (1) відповідного банку, або (2) комерційного агента і банку, від імені якого цей комерційний агент надає послуги (цього вимагає п. 2 постанови Правління НБУ від 12.02.2013 р. № 42).

Так-от, якщо підзвітник сплатив через ПТКС виду (2), то можливі претензії податківців. ☹

Проблема полягає в тому, що такі ПТКСи давно слід було фіскалізувати (тобто вбудувати в них РРО), щоб вони видавали фіскальні чеки (див. п. 2 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР). Причому навіть не абиякі, а за спеціальною формою № ФКЧ-3 з додатка 5 до Положення № 13*.

* Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Але ПТКСи, на жаль, поки що не фіскалізовані, і їх власники самі нічого вчинити з цим не могли. Бо донедавна в Держреєстрі РРО не було жодної моделі, призначеної для вбудовування в ПТКС. І тільки в найсвіжішому — затвердженому наказом ДФСУ від 17.02.2017 р. № 102 — вони нарешті з’явилися. Хоча фіскали давним-давно безсоромно заявляли, що такі пристрої до Держреєстру внесено (див. лист ДФСУ від 28.12.2015 р. № 27905/6/99-99-22-07-03-15)...

Ось такі справи: пряма норма закону про фіскалізацію ПТКС була, вимоги до ПТКСного РРО теж були (затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 149), а його самого — не було. ☹ Причому, до комерційних агентів банків, очевидно, жодних претензій. Адже в тому, що належний їм ПТКС видає чек, можливо, і схожий на форму № ФКЧ-3, але не чек РРО — їх вини не було.

Але вам від цього не легше, якщо перевіряючі чіплятимуться до чека ПТКСа виду (2), що не є розрахунковим документом РРО встановленої форми. І поставивши під сумнів підтвердний статус такого чека, донарахують ПДФО і ВЗ від суми компенсації, виплаченої підзвітнику (кваліфікувавши її як додаткове благо). ☹

Що стосується ПТКСів виду (1), тобто банківських, то формально на них РРОшне законодавство (і зокрема Положення № 13) не поширюється. Тому можливі наїзди контролерів через невідповідність чека такого ПТКСа формі № ФКЧ-3 абсолютно безпідставні. Хоча певні побоювання є: у 109.11 БЗ фіскали додумалися до того, що будь-який ПТКС (уключаючи ті, що належать банкам) сам по собі і є РРО (!), а отже, має бути внесений до Держреєстру.

Але якщо вам сміливості не позичати, апелюйте до листа НБУ від 19.10.2016 р. № 57-0002/86441, у якому чек банківського ПТКСа визнається повноцінним касовим документом.

Останніх же повертаємо до варіанта внесення грошей через касу банку. Звична форма «об’явки» вас точно не підведе!

І привчіть підзвітників запитувати головбуха перш ніж пхати гроші в щілину ПТКСа!.. Ну, або дочекайтеся, доки в ПТКСи вбудують РРО, щоб вони давали правильні чеки.