16.03.2017

Частка в подарунок

Один із засновників підприємства (фізособа-резидент) безоплатно передав свою частку у статутному фонді іншій фізособі (резиденту, не родичу). Чи потрібно підприємству відображати таку операцію в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Чи доведеться колишньому і нинішньому засновникам сплачувати будь-які податки у зв’язку із здійсненням операції з передачі частки? Адже вона була передана безоплатно!

Почнемо з підприємства. Його, як податкового агента з ПДФО і ВЗ, питання передачі частки взагалі не стосуються. Єдине, з чим доведеться повозитися, — унести зміни до установчих документів і провести їх держреєстрацію.

А от з фізособами (які передали та отримали частку) усе набагато цікавіше. Дивіться самі.

Фізособа — отримувач частки. Безоплатне отримання частки у статутному фонді — це не що інше, як дарунок. Причому зроблений у негрошовій формі.

Що говорить ПКУ про негрошові дарунки фізособам? Що у 2017 році вартість негрошових дарунків (їх частина), яка не перевищує сукупно за місяць 800 грн., не обкладається ані ПДФО, ані ВЗ (див. п.п. 165.1.39 і пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Все, що вище неоподатковуваної межі, на жаль, увійде до складу оподатковуваного доходу. ПДФО і ВЗ з такого доходу зобов’язана розрахувати і сплатити фізособа — отримувач частки самостійно, за результатами річного декларування.

Важливо! Дарувальник і обдаровуваний не члени сім’ї першого ступеня споріднення, але при цьому резиденти України. Тому

з оподатковуваної вартості дарунка (його частини) фізособі-отримувачу потрібно буде сплатити ПДФО за ставкою 5 % і ВЗ за ставкою 1,5 %

Ідемо далі. Отримавши в дарунок частку у статутному фонді підприємства, фізособа-отримувач по суті придбала інвестиційний актив. За якою вартістю? Рівною сумі держмита і ПДФО, сплачених у зв’язку з таким даруванням (див. п.п. 170.2.2 ПКУ).

Саме на цю суму в разі подальшого продажу частки фізособа-отримувач зможе зменшити свій інвестиційний дохід. Отриманий у результаті продажу інвестиційний прибуток візьме участь у формуванні оподатковуваного загального фінансового результату від операцій з інвестактивами.

Зауважимо, що сьогодні дохід у вигляді інвестиційного прибутку оподатковують ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Підсумок. Вартість отриманої частки може потрапити під обкладення ПДФО і ВЗ двічі. Перший раз — як «подарунковий» дохід, другий — у загальній сумі інвестприбутку, отриманого від операцій з інвестактивами, якщо частка пізніше буде продана.

Фізособа-дарувальник. Доходи від операцій з інвестиційними активами платники податків обліковують самостійно, окремо від інших доходів і витрат. У цій нелегкій справі вони керуються правилами, прописаними в п. 170.2 ПКУ.

Звітний період за інвестиційними доходами — календарний рік.

При цьому, якщо платник податків дарує інвестиційний актив,

інвестиційний збиток, що виникає в результаті такого дарування, не враховується під час визначення загального фінансового результату операцій з інвестактивами

Таким чином, безоплатна передача частки у статутному фонді підприємства ніяк не відобразиться на загальному фінансовому результаті у фізособи-дарувальника. Зменшити його на суму отриманих збитків не вийде.