№22

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2017/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Дарованому коневі... або Юридичні нюанси безоплатних передач Усі ми чудово знаємо історію про безкоштовний сир, який буває... Віє якоюсь приреченістю, чи не так? Проте, з юридичної точки зору, безоплатна передача чого-небудь цілком можлива та законна. Але якої форми надати такому «небаченому щастю»? Яке підводне каміння може підстерігати при безоплатній передачі? Розбираємося з проблемою.
  • «Таки да» подвійним податковим зобов’язанням, або ПДВ-облік при безоплатній передачі І знову контролери «мають що сказати» — пригадали про «подвійні» ПЗ при безоплатній передачі товарів, робіт (послуг)*. І якщо тепер їх позиція кардинально зміниться, то розраховувати на прощення від податківців за «старі періоди», коли думка була іншою, уже не доведеться (якщо, звичайно, ви не отримували «на себе» індивідуального роз’яснення). І це зрозуміло, адже ставитися до лояльних роз’яснень контролерів, за відсутності на те законодавчих підстав, потрібно з великою обережністю. Про своє ставлення до цієї позиції фіскалів ми раніше говорили (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 43, с. 4), а наші коментарі до свіжих роз’яснень ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 17, с. 4. Зараз зупинимося детальніше на ПДВ-обліку безоплатної передачі товарів, робіт (послуг) і акцент зробимо на заповненні податкових накладних, оскільки порядок їх заповнення з 1 березня 2017 року трохи «освіжили».
  • Облік безоплатної передачі У цій статті розглянемо особливості бухгалтерського і, як наслідок, податковоприбуткового обліку безоплатних передач товарів, послуг і основних засобів.
  • Облік безоплатного отримання У попередній статті ми розглядали облік подарунків у дарувальника. Тепер прийшла черга обдарованого. Давайте подивимося на особливості бухгалтерського і, як наслідок, податковоприбуткового обліку безоплатних отримань товарів, послуг і основних засобів.
  • Безоплатні товари від нерезидента Отримати безоплатно товар підприємство може й від нерезидента. І в основному це дуже часто практикується із зразками товарів. Нерезидент, представляючи свій товар на українському ринку, нерідко відвантажує контрагенту зразки свого товару безоплатно. Крім того, товар від нерезидента може дістатися безоплатно і в результаті прощення боргу. Давайте розглянемо, як підприємству прилаштувати такі закордонні дарунки в обліку.
  • Безоплатні передачі/отримання у єдиноподатників У цій статті відійдемо від звичного нам податковоприбуткового обліку і звернемося до «безоплатних» операцій у платників єдиного податку.
  • Безоплатне майно від засновника Обдарувати підприємство майном може й засновник. Кому ж, як не йому, виручити своє дітище, передавши необхідне майно, та ще й безоплатно? Як все ж таки «зручніше» облікувати подарунок від засновника? Чи треба відображати бухгалтерський дохід? Давайте розбиратися.
  • Умовна «безоплатність» Чи завжди операції з безоплатної передачі товарів або безоплатному наданні послуг не пов’язані з господарською діяльністю? Наприклад, коли в супермаркеті кожному, хто купив 2 коробки цукерок, третя йде в подарунок, а до пачки 5 кг прального порошку міцно примотана губка. Та все це супроводжується яскравими написами: «безкоштовно», «подарунок», «акція» тощо. Навіть безоплатні одноразові пакети для упаковки товарів у супермаркеті розміщені там не просто так, а щоб створювати комфортні умови потенційним покупцям. Адже всі ці «безоплатності» направлені на те, щоб покупець знов і знов повертався, звертався та купував... Усе це, по суті, рекламні заходи, що спрямовані на просування товарів. Давайте поглянемо: як же йдуть справи з оподаткуванням таких операцій?
  • Просто так! або Безоплатно передаємо товари (послуги) фізособі Підприємство прийняло рішення безоплатно передати (подарувати) товар (послугу) фізособі. Як на цю операцію дивиться ПКУ? Чи виникає в цьому випадку у фізособи дохід? І чи потрібно його обкладати ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Або в цій ситуації дохід — неоподатковуваний? А ще з приводу форми № 1ДФ: чи потрапить туди обдаровуваний? Правда, цікаві запитання? Пропонуємо пошукати на них відповіді разом!
  • Частка в подарунок Один із засновників підприємства (фізособа-резидент) безоплатно передав свою частку у статутному фонді іншій фізособі (резиденту, не родичу). Чи потрібно підприємству відображати таку операцію в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Чи доведеться колишньому і нинішньому засновникам сплачувати будь-які податки у зв’язку із здійсненням операції з передачі частки? Адже вона була передана безоплатно!
  • Безоплатний бухгалтерський «софт» і ключі ЕЦП: чи відображати в обліку? Підприємство отримало безоплатно ключ електронного цифрового підпису і програму для відправки податкової звітності. Чи потрібно їх якимось чином відображати в обліку?
  • Безоплатний семінар. Чи є дохід у слухача? Підприємство вирішило провести у своєму магазині безоплатний семінар «Квіти з паперу». Чи виникне в цьому випадку дохід у його слухачів?
  • Продаємо товар з безоплатною доставкою Товар доставляється постачальником товару самостійно безоплатно (це перед бачено договором). Чи буде безоплатне надання послуг і що з ПДВ? Чи потрібно оформляти ТТН? Якщо постачальник товару — ФОП-єдиноподатник, чи потрібен йому окремий вид діяльності — транспортні послуги?
  • Податкові та бухгалтерські наслідки при даруванні товарів (послуг) у обох сторін правочину
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі