04.05.2017

Відремонтувати МШП!

У цій статті розглянемо особливості ремонту малоцінних швидкозношуваних предметів.

До МШП відносять предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, зокрема: інструменти, господарський інвентар, спеціальне оснащення, спеціальний одяг тощо. Ясна річ, що за певних умов такі предмети теж потребуватимуть ремонту. Як його обліковувати?

Перш за все, так само як і у випадку з ремонтом товарів, треба створити комісію для розслідування причин того, що сталося, і визначення потреби у ремонті тих чи інших МШП.

Бухгалтерський облік

Головна облікова особливість МШП в тому, що їх списують з балансу ще до фактичного використання, за фактом передачі в експлуатацію. Згідно з п. 23 П(С)БО 9 вартість МШП, що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання.

Тобто на момент, коли виникла потреба в ремонті, МШП фактично немає в сумовому обліку підприємства. Чи не буде це проблемою для відображення витрат? На нашу думку, ні. Тобто так само, як і у випадку з ремонтом товарів, комісія встановлює необхідність проведення ремонтних заходів, і підприємство, посилаючись на дані кількісного обліку МШП, відображає витрати на проведення такого ремонту.

Сума витрат на ремонт МШП в бухобліку відображається у складі витрат в кореспонденції з рахунками 20, 22, 66, 65, 63, 68 в залежності від того, якими силами здійснюватиметься ремонт. Витрати відображаємо в періоді, коли фактично здійснено ремонт зіпсованих МШП. Витрати на ремонт відображаємо у складі адміністративних, збутових чи інших витрат залежно від напрямків використання МШП. При цьому якщо ремонт МБП пов’язаний з ліквідацією наслідків стихійного лиха — застосовуємо субрахунок 977. А якщо МБП ремонтуються в зв’язку зі збитком, нанесеним винною особою, — витрати на ремонт «покладаємо» на винного через субрахунок 375.

Податковий облік

На податковоприбутковий облік ремонт МШП матиме такий самий вплив, як і на бухоблік. Тобто витрати на ремонт МШП зменшать фінрезультат до оподаткування. Жодних різниць у зв’язку з ремонтом МШП визначати не потрібно. Навіть високодохідникам.

У ПДВ-обліку (якщо ремонт МШП здійснюється підрядним способом) суму ПДВ, зазначену у ПН, складеній підрядником, можна уключити до складу податкового кредиту. А податковий кредит за МШП, які ремонтуються, залишається недоторканим. Адже після ремонту МШП не змінять напряму свого використання — вони продовжуватимуть використовуватися в ПДВ-оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності.

Тож якщо ви вирішили ремонтувати МШП — немає ніяких облікових проблем!

висновки

  • Витрати на ремонт МШП в обліку відображаються як витрати періоду, в якому було здійснено ремонт залежно від напрямку використання МШП.
  • Та обставина, що МШП на момент ремонту не відображаються в сумовому обліку підприємства, ніяк не впливає на правомірність відображення витрат.