04.05.2017

Ремонтні послуги із заміною деталей: що вказувати в ПН?

Наше підприємство надає послуги з ремонту автомобілів. Як має бути заповнена податкова накладна на надання послуг ремонту, якщо в процесі ремонту ми встановлюємо нові деталі? Що писати в номенклатурній графі 2? Чи потрібно окремо в податковій накладній виділяти вартість деталей?

При складанні ПН завжди орієнтуємося на договір з клієнтом. У вас, судячи з усього, договір укладається на виконання ремонтних робіт транспортного засобу, за яким ви передаєте результати робіт. Відповідно об’єктом обкладення ПДВ у вас будуть саме послуги з ремонту (ремонтні роботи).

З юридичної точки зору виконання робіт є самостійною операцією, а не сукупністю операцій з продажу матеріалів і робіт з їх обробки. Тому запчастини, встановлені вами в процесі виконання ремонту автомобіля, не є самостійним об’єктом постачання. Вони складові однієї операції — постачання робіт (послуг).

Тим більше з приводу відносин між ремонтним підприємством (підрядником) і замовником ремонтних робіт у ч. 1 ст. 839 ЦКУ сказано, що за загальним правилом підрядник зобов’язаний виконувати роботи з використанням своїх матеріалів (тобто підрядник зазвичай використовує свої матеріали, а не поставлені покупцеві). Причому у вашому випадку

ви як підрядник запчастини не постачаєте окремо, а використовуєте (встановлюєте) в процесі ремонту на авто, і їх вартість включається в ціну роботи

Тобто оплата замовником вартості запчастин і деталей, установлених вами при ремонті, не буде оплатою за окремою операцією постачання товарів, а є відшкодуванням вам ваших витрат при виконанні ремонтних робіт. Це випливає і з Правил № 615*, і з форми наряду-замовлення, у якій виокремлюється калькуляція виконаних робіт (трудомісткість і товарна складова).

* Правила надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затверджені наказом Мінінфраструктури від 28.11.2014 р. № 615.

Так що в цьому випадку відшкодування витрат на матеріали і запчастини повинно проходити під тим же кодом, (!) що і послуги з ремонту автомобіля — за кодом ДКПУ 45.20 «Технічне обслуговування та ремонтування автотранспортних засобів».

Тепер про заповнення номенклатурної гр. 2 податкової накладної. Відразу скажемо, що сліпо орієнтуватися на назву послуги з ДПКУ не варто — тут жорсткої прив’язки немає. Номенклатура послуг/робіт, що постачаються, передусім повинна відповідати первинним документам, що підтверджують їх придбання продавцем. На це звертають увагу і податківці (див. БЗ 101.17), а вони у свою чергу ґрунтуються на договорі.

Тому при заповненні ПН використовуйте назву ремонтних робіт, які обумовлені в договорі і первинці (актах).

Так, у номенклатурній гр. 2 ПН можна просто вказати, наприклад, «Роботи по ремонту автомобіля» (тобто не виділяючи при цьому окремо і не розписуючи детально в номенклатурній графі порядково, які саме вузли були відремонтовані).

Проте якщо договором конкретизований перелік робіт/послуг і далі ці роботи/послуги перераховані й оцінені (!) в первинці (тобто за кожною складовою виокремлена вартість), то, думаємо, «відповідно» первинці можна оформити і податкову накладну. Для цього в графі 2 слід перелічити складові робіт/послуг (наприклад, ремонт ходової частини автомобіля, ремонт електрики, заміна олії, балансування і так далі, плюс можна виокремити відшкодування вартості встановлених деталей і запчастин). І що важливо, кожну номенклатурну складову в гр. 3.3 закодувати під кодом 45.20.

Порядок складання податкової накладної при постачанні послуг з ремонту транспортного засобу покажемо на прикладі (див. на с. 42 цього номера).